Hamarosan továbbmehetnek a bevándorlók a görög Kosról

-

A görög Kos szigetén egy óriáskompon kezdték regisztrálni a bevándorlókat. A vízi jármű egyben ideiglenes menekülttáborként is szolgál mintegy 2500 embernek. Itt kaphatják meg azokat a papírokat, amelyekkel továbbutazhatnak.


A legtöbb menedékkérdő Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezik Görögországba, általában kis halászhajókon, melyek a szomszédos Törökországból indulnak. A mindössze 33 ezer lakosú Kosra ebben az évben már több ezer bevándorló érkezett, Görögországba pedig összességében legalább 124 ezer.

Aki tudja, innen folytatja útját – általában Macedónián, majd Szerbián és Magyarországon át – Nyugat-Európába.

Az Eleftherios Venizelos nevű hajóra először vasárnap reggel szállhattak fel bevándorlók, a hatóságok pedig azt remélik, hogy ez segít a szigetnek megbirkózni a menekültáradattal. Az érkezők mostanáig sátrakban, elhagyott épületekben vagy a szabad ég alatt aludtak, illetve, mint a héten kiderült, körülbelül 1000 embert zsúfoltak össze több mint 24 órára egy futballstadionban víz és ennivaló nélkül. Szombaton tömegverekedés tört ki a szigeten, ahol egyre fokozódik a feszültség, mivel a táborokban nincs áram, víz és élelem.