Hamarosan ötezer menekült érkezik a magyar határhoz

Fotó: AFP / ROBERT ATANASOVSKI

-

Macedónia taktikát váltott: már nem próbálják a menekülteket feltartóztatni, hanem minél gyorsabb utazásukat segítik elő.


Csak vasárnap ötezer menekült érkezett Szerbiába azok után, hogy az elmúlt időszakban Macedóniában a helyi hatóságokkal is több alkalommal összecsaptak. A macedón kormány a katonaságot is kirendelte a görög határhoz, hogy feltartóztassák őket. A honvédség villanógránátokat és könnygázt is bevetett a menekültek ellen, azoknak azonban így is több alkalommal sikerült áttörni a kivezényelt biztonsági erők kordonját.


Migránsok sebesültek meg a rendőrségi akció után


Macedónia – látva, hogy ez sem megoldás – ma már inkább azon ügyködött, hogyan lehetne minél gyorsabban átjuttatni őket az országukon – írta a Daily Mail. Ehhez buszokat és vonatokat vezényelt a határhoz, és a menekülteket átvitték Szerbiába. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a tegnap még gázokat bevető hadsereg ma már a vonatra segíti fel a menekülteket.

A szerb állami tévécsatorna arról számolt be, hogy több ezren zsúfolódtak össze a befogadóállomásokon, egy nő itt is szülte meg gyermekét az éjszaka. A beszámolók szerint a migránsok nagyon megörültek annak, hogy elhagyhatták a görög–macedón határt, és alig várják, hogy tovább folytathassák útjukat nyugat felé.


Macedón rendőr segít fel két migráns nőt a peronra


A szerb védelmi miniszter, Bratyiszlav Gasics szerint csak egy este alatt ötezer ember érkezett hozzájuk Macedóniába, és a következő két napban is hasonló mértékű embertömegre számít. Most próbálják kiállítani minél gyorsabban a menekültek papírjait, hogy ezzel is felgyorsítsák a továbbutazásukat Magyarország felé.


Szerb rendőr visz az ölében egy szír fiút