Hamarosan nem lesz olyan kemény a katolikus egyház az elváltakkal

Fotó: Getty Images / Mark Wilson

-

Az azonos neműek házassága viszont továbbra sem támogatott.


Kétharmados minősített többséggel hagyta jóvá a családról szóló szinódus záródokumentum-tervezetének minden egyes cikkét a szinóduson részt vevő 270 püspök szombaton a Vatikánban, s a dokumentumot át is adták Ferenc pápának.

Az újraházasodó elváltak kényes kérdésében a dokumentum esetenkénti megítélésre, illetve az egyházba való teljes integrálásukra szólít fel, de nem tesz kifejezetten említést az áldozás lehetőségéről.

Az azonos neműek házasságát illetően változatlan a katolikus egyház álláspontja: a családról tartott püspöki szinóduson elfogadott záródokumentum szerint mindenkinek joga van a tisztelethez és a méltósághoz, de „nincs alapja” az azonos neműek házasságának.

A dokumentum átnyújtása után Ferenc pápa burkoltan bírálta az ultrakonzervatív püspököket. Záróbeszédében az egyházfő kijelentette: a püspököknek „félelem nélkül, anélkül, hogy a homokba dugnák a fejüket” kell megközelíteniük a nehéz kérdéseket.

A szinódus


megmutatta a bezárt szíveket, amelyek az egyház tanításai vagy a jó szándék mögött rejtekeznek, akik Mózes székébe ülnének, hogy – néha felsőbbrendűséggel vagy felületességgel – ítélkezzenek a nehéz ügyekben és a megsebzett családok felett

– mondta Ferenc pápa.

A záródokumentum az október 4-én kezdődött püspöki tanácskozás témáit felvezető munkadokumentumhoz (Instrumentum Laboris) a háromhetes tanácskozás során fűzött kiegészítések és módosítások alapján készült el. A záróokmányt a Ferenc pápa által kinevezett tíztagú bizottság állította össze. A bizottság tagjai között volt Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor, valamint püspökök mind az öt kontinensről.