Hamarosan nagy lehet a légi forgalom Egyiptom felett

Fotó: MTI/AP/Egyiptomi miniszterelnök / Egyiptomi miniszterelnöki hivatal

-

Tizenegy üres brit utasszállító repülőgép várakozik készenlétben Cipruson, amelyekkel vélhetően az egyiptomi Sarm es-Sejk városában rekedt brit turistákat tervezik hazaszállítani – közölték a ciprusi légi közlekedési hatóságok szombaton. Az oroszok csak a hétvégén 93 repülőt küldhetnek az ott ragadtakért.


A brit kormány szerdán átmenetileg leállította a légi forgalmat Nagy-Britannia és Sarm es-Sejk között, miután hírszerzési információi szerint vélhetően terrorcselekmény okozta a vörös-tengeri üdülővárosból felszállt orosz gép múlt heti katasztrófáját. Igaz erről, az egyiptomi hatóságokat még senki sem értesítette.


Pénteken ugyan megindult a Sarm es-Sejkben rekedt mintegy 20 ezer brit turista hazaszállítása, de a művelet káoszba fulladt, miután az egyiptomi hatóságok jelentősen korlátozták a felszálló gépek számát, és a tervezett 29 helyett csak 8 járat indult. A korlátozásokat azzal indokolták, hogy a brit légitársaságok – poggyászba rejtett pokolgépektől tartva – megtagadták az utasok csomagjainak hazaszállítását, az üdülőközpont repülőterének termei viszont nem adnak lehetőséget 120 tonnánál több visszamaradt csomag tárolására.

A ciprusi reptéri hatóságok szerint nyolc brit gép töltötte az éjszakát üresen Lárnaka repterén, további három pedig Páfosz légi kikötőjében. A reptéri hatóságok szerint a gépeket a brit turisták hazaszállítására használhatják, ha erre lehetőség nyílik majd.

Nem a britek az egyetlenek, akik nagyszabású akcióra készülnek, az oroszok csak a hétvégén 93 gépet terveznek Egyiptomba küldeni. Nekik összesen 80 ezer állampolgáruk rekedt az afrikai országban.