Hamarosan megtudhatjuk, mi lett az eltűnt maláj gép sorsa

Fotó: AFP / YANNICK PITOU

-

Már 16 hónapja nem tudni semmi biztosat arról, mi történt az MH370-es járattal, de ez hamarosan megváltozhat, hiszen megérkezett Párizsba az Indiai-óceánból kimosódott roncsdarab.


Megérkezett Franciaországba az a roncsdarab, amelyet Réunion szigetén mosott ki a partra az Indiai-óceán, és amely a feltételezések szerint a Malaysia Airlines rejtélyes körülmények közt eltűnt Boeing 777-es repülőgépéhez tartozik. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a nagyjából két, két és fél méteres szárnydarabot az Air France szállította a párizsi Orly repülőtérre, ahonnan hamarosan Toulouse-ba viszik egy katonai laboratóriumba.

A szakértők azt remélik, hogy az úgynevezett csűrőkormány, illetve a szintén Réunionon talált csomagmaradványok vizsgálata tisztázhatja az MH370-es járat sorsát. A gép tavaly március 8-án szállt fel a malajziai Kuala Lumpurból 227 utassal és 12 fős személyzettel, és Pekingbe tartott. A földi irányítás hamarosan elvesztette a kapcsolatot a géppel, amely nem sokkal később a radarok képernyőjéről is eltűnt. Azóta semmi biztosat nem tudni a gépről és az utasokról.

A feltételezések szerint a gépet eltérítették, és szándékosan kikapcsolták a jeladóit. A Boeing 777-es eltért a tervezett útiránytól, órákon keresztül repült az Indiai-óceán felett, majd lezuhant, amikor elfogyott az üzemanyag. A laboratóriumban először a sorozatszámok segítségével tisztázni kell, hogy a roncs valóban az MH370-es járathoz tartozik-e. Ezután arra kereshetik választ, hogy a gép felrobbant-e, vagy pedig egyben zuhant a tengerbe.