Hamarosan levelet kapnak a határon túli szavazók

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Attila

-

Regisztrálniuk kell, ha jövőre szavazni szeretnénk.


Október első hetében levélben keresi meg a Nemzeti Választási Iroda a 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt. Akik közülük a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Aki már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes. A regisztrációra a választás előtti 15. napig lesz lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak.

Péntekig 294 866, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált az NVI-nél. Őket az igazságügyi minisztériumi rendelet alapján megkeresik, azt javasolva, hogy ha változás történt az adataikban – elköltöztek, megváltozott az értesítési címük vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot –, akkor jelezzék az NVI-nek. Ez azért fontos, mert a népszavazás idején 17 ezren kérték a csíkszeredai konzulátusra a szavazási levélcsomagot, és 12 ezren nem vették át – mondta Pálffy.

A további 355 ezer választópolgárt, aki már letette az állampolgársági esküt, de még nem regisztrált, tájékoztatják a regisztráció módjáról, szintén az IM-rendelet előírása alapján.

A regisztráció 2013 nyarán kezdődött, és a 2014-es parlamenti választás idején 193 ezer volt a regisztráltak száma. A tavalyi népszavazáskor 274 ezren szerepeltek a választói jegyzékben, jelenleg pedig 294 ezren vannak. Augusztus 1-jétől 7500 regisztrációs kérelem érkezett, ebből a fele számít újnak, a másik fele vagy megismételte a korábbi regisztrációs kérelmet, vagy az adatait módosította.