Hamarosan jóváhagyhatják a női Viagra bevezetését Amerikában

-

Egy amerikai kormányzati bizottság arra kéri a szabályozókat, hogy engedélyezzék a csökkent mértékű szexuális vággyal rendelkező nők kezelésére kifejlesztett gyógyszert.


A szakértők a flibanserin engedélyezése mellett állnak, de hangsúlyozzák, csak úgy, ha figyelmeztetik a vásárlókat a mellékhatásokra, mint az ájulásra, vagy a fáradságra – írta a BBC.


A végső döntés most az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Igazgatás (FDA) kezében van. A gyógyszer engedélyezését az FDA 2010 óta már kétszer elutasította, de döntése általában követi a szakértők véleményét.

A gyógyszert beszedő nők között havonta 0,5-1-gyel több szexuális esete volt, ami a szakértők szerint is „szerény” eredmény.De másrészt ezek a szerény eredmények is nagy különbséget jelenthetnek, ha a klinikai problémád egy bizonyos pontján állsz

– mondta az Indiana Egyetem munkatársa, Dr. Julia Heiman.


A gyógyszer tesztelésében résztvevő egyik nő így nyilatkozott: „én csak azt akarom, hogy akarjam a férjemet, ilyen egyszerű. Nekünk a flibanserin kapcsolatmentő és életváltozattó gyógyszer.”

A gyógyszer engedélyezéséért lobbizó gyógyszerfejlesztő céget, a Sprout Pharmaceuticals-t egy női jogokért harcoló csoport, az Even the Score is támogatja, mondván az FDA elfogult a férfiakkal szemben, hiszen sokkal több merevedési zavarral kapcsolatos gyógyszert engedélyeztek már.

Vannak olyanok is – mint a Georgtown Egyetem munkatársa, Dr. Adriane Fugh-Berman –, aki szerint egy ilyen gyenge hatású gyógyszert nem szabadna engedélyezni. Fugh-Berman szerint


Ha jóváhagyják ezt a gyógyszert, akkor az a legrosszabb precedenst állítja fel, hogy azok a cégek, amik elég pénzt költenek, rá tudják kényszeríteni az FDA-t arra, hogy engedélyezzenek egy haszontalan vagy veszélyes gyógyszert.

A flibanserinnel a menopauza előtt álló nőket céloznák meg. A testület több kockázatkezelési intézkedést is javasol, mint például, hogy az igénylő orvosok rendelkezzenek egy bizonyítvánnyal mielőtt felírhatnák a gyógyszert.