Hamarosan elkészülnek az Égei-tenger menedékkérő pontjai

Fotó: ANADOLU AGENCY / Javi Julio

-

A görögországi menedékkérő-regisztrációs központok (hotspotok) február 15-re készülnek el az Égei-tengeren fekvő szigeteken, hogy fogadhassák a menekülteket – jelentette be Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter.


A tárcavezető Leszbosz szigetén tett látogatást a kormány több magas rangú tagjával és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) görögországi képviselőjével együtt. Leszögezte, hogy február 15-re mind az öt hotspotot – köztük a Leszbosz szigetén felállítottat is – felszerelik, hogy fogadhassák a főként Törökország irányából tengeren érkező menekülteket.


Görögország a múlt vasárnap ígéret tett arra, hogy felgyorsítja a regisztrációs központok létrehozását, mivel felvetődött, hogy ki kellene zárni az országot a schengeni térségből. A görög miniszterelnöki hivatal vasárnapi közleménye szerint Számosz, Leszbosz, Híosz, Kósz és Lérosz szigetén felgyorsítják a központok építkezési ütemét, és a kontinensen befejezik két, úgynevezett áthelyezési központ felállítását. Annak érdekében, hogy a létesítményeket két héten belül átadhassák, a védelmi minisztérium is bekapcsolódott a munkálatokba. A belügyminisztérium vállalta, hogy időben kiképzi a személyzetet a migránsok regisztrálására.


Leszbosz szigete


A téli időjárási viszonyok és a több európai ország által bevezetett szigorító rendelkezések ellenére továbbra is tömegével áramlanak át az országon a menekültek. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslése szerint január eleje óta a török partok felől összesen mintegy 62 ezer migráns érkezett, 272 ember lelte halálát a tengerben.