Hamarosan benyújtják a mostani földbérlőknek kedvező javaslatot

-

Az eddigi bérlők vásárolhatják meg kedvezményesen az állami termőföldeket, és az erről szóló jogszabályokat heteken belül benyújtják a parlamentnek – nyilatkozta az agrárkamara lapjának az országgyűlés fideszes alelnöke. A kormány viszont kiemelte, hogy egyelőre még nincs döntés az ügyben.


Az ellenzék által vitatott földpályázatok nyerteseinek kedvező az a javaslat, amiről Jakab István, a Fidesz parlamenti alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke nyilatkozott – szúrta ki az RTL Klub Jakab az agrárkamara lapjának adott interjúját.


Jakab István hangsúlyozta, hogy már augusztusban benyújtják az állami földek eladásáról szóló törvényjavaslatot, amelyben tiszteletben fogják tartani az eddig megkötött szerződéseket. Az LMP szerint ez azt jelenti, hogy a jelenlegi bérlőknek adnák oda az állami földeket.

A tervezet szerint 300-400 ezer állami földet adnának el, ami az összes magyarországi termőföld 10 százaléka.


Sallai R. Benedek, LMP-s képviselő az RTL Klub Híradójában ugyanakkor kiemelte, hogy az eddig bérleti rendszer is gyakorlatilag a MAGOSZ, az agrárkamara és a kormányzathoz közel állóknak kedvezett, tehát a törvényjavaslatba foglalt vételi lehetőség is eleve leginkább a kormány embereit érintené.


Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy maradna az új bérlő a korábbi kishantosi biogazdaság területén, és a Fejér megyei Kajászón is maradna Mészáros Lőrinc és családja, akik a helyi gazdák helyett nyerték meg az állami földeket húsz éves bérletre.

Az LMP traktorokkal fenyeget

Az LMP azt is mondta, hogy ha a kormány nem áll el az állami földek bérbeadásától, akkor tiltakozni fognak, ha kell traktorokkal vonulnak be Budapestre, és utakat zárnak le.