Hamarosan a DNS-ünk coming outol helyettünk

-

Kaliforniai kutatók egy csoportja azt állítja, hogy egy férfi génállományát vizsgálva 70 százalékos pontossággal meg tudják mondani, hogy az illető homoszexuális-e, vagy sem.


A Humán Genetika Amerikai Társaságának éves, baltimore-i találkozóján ismertették Los Angeles-i kutatók tanulmányát, miszerint a homoszexualitásnak genetikai okai vannak, és egy férfi DNS-ét megvizsgálva 70 százalékos pontossággal megmondható valakiről, hogy meleg-e vagy sem – írja a Sky News.


A Kaliforniai Egyetem munkatársai negyvenhét olyan férfi ikerpár DNS-ét vizsgálták meg, ahol az egyik iker meleg volt, a másik viszont heteroszexuális. Az egypetéjű ikrek génállományát megfigyelve kilenc olyan genetikai eltérést találtak, amelyek közrejátszhatnak abban, hogy valaki homoszexuális lesz.

A kutatást vezető Tuck Ngun hangsúlyozta, hogy a szexuális orientáció molekuláris okairól egyelőre nagyon keveset tudunk, és azt reméli, hogy a tanulmányuk segít minket abban, hogy megértsük, miért vagyunk olyanok, amilyenek.

Hozzátette azt is, hogy annak ellenére, hogy azt állítják, a szexuális beállítódásunknak genetikai okai vannak, nem zárják ki az embert formáló környezeti hatásokat sem; könnyen lehet, hogy valaki annak ellenére lesz mondjuk heteroszexuális, hogy a génállománya az ellenkezőjéről árulkodik. Természetesen ez az elmélet fordítva is működik.


A kaliforniai kutatók eredményét egyébként meglehetősen sokan vitatták a baltimore-i találkozón, londoni kollégáik szerint például még több bizonyítékra lenne szükség az amerikaiak állításának alátámasztásához, a kutatást még egyszer biztosan meg kell ismételni.


A britek úgy vélik, az, hogy egy férfi a saját neméhez vonzódik-e, vagy sem, sokkal több mindenen, elsősorban a szocializáción, az élettapasztalatokon múlik, és nem a géneken.