Hamarosan 0-val kezdődhet a jegybanki alapkamat Magyarországon

-

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, egyúttal publikálják a jegybank márciusi Inflációs jelentésének a GDP-re és az inflációra vonatkozó főbb számait.


Az MTI által megkérdezett londoni pénzügyi elemzők szerint nem kizárt, hogy a testület már kedden az 1,35 százalékos alapkamat csökkentéséről dönt, de valószínűbb az újabb enyhítési ciklus pár hónappal későbbi kezdete. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport elemzői nem számolnak azzal, hogy az MNB kedden csökkenti alapkamatát, de teljesen nem is zárják ki ennek esélyét. Alapeseti előrejelzésük az, hogy májusban 0,15 százalékponttal 1,20 százalékra csökken a jegybanki kamat, a ciklus végére pedig 1,00 százalékra, esetleg ennél alacsonyabbra mérséklődik.


A Morgan Stanley elemzői szerint a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már májusban ismét negatív lesz, és egészen szeptemberig mínuszban marad. A maginfláció továbbra is stabil, az ingatlanárak pedig 18 hónapja meglehetősen gyorsan emelkednek, e két tényező a cég elemzői szerint arra vall, hogy a teljes kosárra számolt infláció nem jelzi teljes egészében a magyar gazdaságban érvényesülő tényleges inflációs nyomást.
Az ingatlanárak 18 hónapja emelkednek


A ház szerint ezzel együtt is a teljes kosárra számolt infláció, valamint az Európai Központi Bank (EKB) enyhítési alapállása fogja rövid távon meghatározni az MNB reagálását, ami további monetáris enyhítéshez vezet. Úgy vélik, a jegybank új jelentésében meredeken, valamivel zéró fölötti szintre csökkenti az idei átlagos inflációra szóló prognózisát. Lehetségesnek tartják, hogy a monetáris tanács ennek nyomán már kedden csökkenti az alapkamatot, de valószínűbbnek látják, hogy kivár áprilisig vagy májusig.

Az MNB legutóbbi, 2015. december közepén publikált inflációs jelentése szerint folytatódik a magyar gazdaság felzárkózása, átmeneti lassulás után a növekedés 2016 második felétől ismét élénkül, az infláció pedig 2017 végére érheti el a 3 százalékos célt. A jegybank 2016-ra 2,5 százalékos GDP-bővülést jelez előre, 2017-ben a gazdasági növekedés ütemét újból 3 százalékra várják. A decemberi prognózis szerint a fogyasztói árszínvonal 2016-ban 1,7 százalékkal, 2017-ben pedig 2,6 százalékkal emelkedik.