Halottakkal van tele a Google toplistája

Fotó: István Hajdu

-

HÁTTÉR

A Google Zeitgeist (korszellem) globális összesítésében legtöbben Nelson Mandela, másodikként pedig a szintén nemrég meghalt, a magyar listát is vezető Paul Walker nevére kerestek rá. A világot még érdeklik a kütyük – és a Harlem Shake.


A Halálos irambanból ismert, autóbalesetben elhunyt Walker után a 2013-ban legtöbbet keresett kifejezések világlistáján több, a tech és geek vonalba illő kifejezés is került. Köztük is a legtöbben a kúlság egyik legfontosabb kellékére, az iPhone 5sre kerestek rá. Negyedik a listán a Glee-ből (Sztárok leszünk!) ismert kanadai Cory Monteith. A Finn Hudsont játszó színész 31 évesen, júliusban halt meg, miután heroint és alkoholt kevert egy vancouveri hotelszobában. Ötödik az a fantasztikus jelenség, amiért az internetet annyira szerethetjük. A ráció eszközével meg nem magyarázható Harlem Shake lényege, hogy ugyanarra a zenére, annak egy bizonyos pontján egyszerre a legkülönbözőbb szituációkban és/vagy ruhába beöltözött ember elkezdjen őrjöngeni.


A tragédiák sorát a bostoni maratonon történt robbantás folytatja. Április 15-én hárman meghaltak és körülbelül 260-an megsérültek. Hetedik a sorban a Facebookon is oly népszerű kis György Sándor Lajos cambridge-i herceg – az örökösre a „Royal Baby” szavakkal kerestek. A dobogós iPhone-t az tech cuccok között a szexi és elefántfül méretű Samsung Galaxy4s követi nyolcadikként. Belefért a tízbe a karácsony sztárjának és a Xbox One ellenfelének szánt PlayStation 4 is. A globális lista utolsó tagja Észak-Korea – Kim Dzsong Un különböző akciói (legutóbb) vagy Denis Rodman egykori kosarasfenomén, majd felejthető akciófilmsztár látogatása is okot adhatott a keresésre. A magyar részletes listáról írtunk itt, további keresgélést folytatni, színekkel és szagokkal  lehet itt, a YouTube legnézettebb 2013-as videóiról itt, az Instagram legmenőbb helyeiről pedig itt írtunk.