Halottak az egyiptomi szavazás első napján

Fotó: MTI/EPA/Haled el-Fiki / MTI/EPA/Haled el-Fiki

Halálos áldozatokkal is járó összecsapások kísérték az új egyiptomi alkotmányról tartott népszavazást. Az Arab Liga megfigyelői nem tapasztaltak szabálytalanságot a szigorú biztonsági intézkedések mellett zajló voksoláson.


Az egészségügyi minisztérium közlése szerint 11 ember vesztette életét a biztonsági erők és a tavaly megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi hívei közötti összecsapásokban. A Murszit támogató, jelenleg betiltott Muzulmán Testvériség mozgalom a népszavazás bojkottjára szólított fel a lakosságot. A tárca szerint a halálesetek Kairóban, a szomszédos Gízai tartományban, valamint két másik, a fővárostól délre található tartományban, Beni-Szuef és Szóhágban történtek. Az összecsapásokban további 28 ember sebesült meg. Legkevesebb 140 embert őrizetbe vettek a nap folyamán, köztük a testvériség számos tagját.

Az észak-afrikai országba ma és holnap tartanak népszavazást. A 2011-es tüntetések óta zajló időszakot zárná le, ha elfogadnák az új alkotmányterveket. A baloldali és liberális pártok támogatják az alaptörvény megszavazását, az iszlamista vezetők bojkottálnák a folyamatot.


Szigorú biztonsági intézkedés

Eyes helyeken a választópolgárok tömegesen járultak az urnákhoz, máshol átlagos volt a részvétel - tájkoztatott az Arab Liga. Megfigyelőik munkájuk során nem ütköztek akadályokba, szabadon felkereshették a szavazóhelyiségeket. A regionális szervezet 100 munkatársa 27 egyiptomi tartományból 17-ben felügyeli a választás tisztaságát. A helyi, egyiptomi megfigyelők mintegy 17 ezren vannak. A kétnapos voksolás idejére szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A közel 84 milliós észak-afrikai arab országban 160 ezer katona és 200 ezer rendőr vigyáz arra, hogy - főleg Murszi és a Muzulmán Testvériség hívei - ne zavarhassák meg a referendum lebonyolítását.

Az iszlamista alaptörvény helyett

Az egyiptomi keresztény egyházak vezetői és az egyházi szervezetek képviselői a szavazáson való részvételre szólították fel az embereket. Az új alkotmány, ha elfogadják, a Murszi hatalma idején elfogadott, iszlamista töltetű alaptörvény helyébe lép majd. Murszit tavaly júliusban széles tömegek támogatásával távolította el posztjáról az egyiptomi hadsereg. Megfigyelők szerint a szavazás a tavaszra tervezett elnökválasztás előfutamaként él a köztudatban és a tétje a katonai vezetés legitimálása. A megosztott egyiptomi társadalom valójában az ellenzék által államcsíny végrehajtásával vádolt, s az államfői posztra pályázó vezérkari főnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi mellett vagy ellen szavaz.