Halottak a portugáliai erdőtüzekben

Fotó: MTI/EPA/LUSA / GREGÓRIO CUNHA

-

Az EU is segít a szárazföldön és Madeirán is tomboló lángok megfékezésében.


Portugália szárazföldi területein péntek óta tombolnak erdőtüzek, különösen az ország északi részén, Valongo városánál. A térségben háromezer ember küzd a lángok ellen, mintegy száz helyen. Két nagy tűzhöz 1400 tűzoltót vezényeltek, és az éjszaka folyamán embereket evakuáltak. Az oltást itt is erős széllökések nehezítik.


A Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Madeirán is lángok csaptak fel, három ember meghalt szerdára virradóra, ezret pedig biztonságba kellett helyezni.

Madeira fővárosában, Funchalban a környező dombokról átterjedt erdőtűz miatt a város történelmi negyedében 30 épület megsemmisült, mintegy 300 ember fordult orvoshoz füstmérgezés tüneteivel, illetve égési sérülésekkel.

Az Európai Unió segítséget nyújt Portugáliának az erdőtüzek megfékezéséhez – írta közleményében az Európai Bizottság szerdán.

Lisszabon az unió és tagországainak segítségét kérte a napok óta tartó erdőtüzek megfékezéséhez az úgynevezett polgári védelmi mechanizmust aktiválva.

Az unió azonnali válaszként Olaszországból és Spanyolországból tűzoltó repülőgépeket küldött az érintett helyszínekre.

Az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Központjának (ERCC) szakemberei felvették a kapcsolatot a helyi szolgálatokkal, és az Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS) műholdjain keresztül figyelik az erdőtüzek terjedését, és segítséget nyújtanak a veszélyben lévő polgári létesítmények meghatározásában.