Halottai is vannak a kramatorszki összecsapásnak

Fotó: MTI/EPA/Anasztaszija Vlaszova

-

Az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, többen meghaltak. A kijevi vezetés közben közölte, azonosították a védőket: a 45. orosz légidesszantos hadosztályt. Szlovjanszkba is bevonultak az ukrán belügyi erők.


A két városban zajló, folyamatosan frissülő anyagunkat itt olvashatja. A RIA Novosztyi híradása szerint lövöldözés kezdődött a kramatorszki katonai repülőtéren, többen megsebesültek. A legfrissebb - eddig meg nem erősített - hírek szerint az ukrán erők elfoglalták a repülőteret. Az ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművekkel közelítették meg a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk között fekvő repülőteret, és tárgyalni kezdtek az azt ellenőrző önvédelmi erőkkel. Váratlanul lövöldözés tört ki. Az oroszpárti önvédelmi erők több tagja megsebesült, halottak is vannak. Egy Twitter-bejegyzés 11 halottról ír, de az értesülést nem erősítették meg. Az RT.com 4 halottról és 2 sebesültről tud. Egy másik Twitter-híradás szerint az ukrán speciális alakulat két helikoptere szállt le a városban. - - A helyi Novosztyi Kramatorszka újság szemtanúkra hivatkozva honlapján azt írta, hogy a reptér felett, alacsonyan szálló katonai repülőgép jelent meg, feltehetően egy MiG-25-ös vagy Szu-27-es. Az oroszbarát milícia közölte, hogy lezárták a Kramatorszkba vezető utat, és készek „megvédeni” a települést. A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport vezetője, Szerhij Ciplakov azt közölte: az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel „nagy támadást” indítottak Szlovjanszk ellen is. „Embereink megvédik a várost” - mondta.

Vadászgép Kramatorszk felett


Szlovjanszkba benyomult az ukrán belügy

Az ukrán belügyi alakulatok benyomultak Szlovjanszkba. Eddig 500 katona, páncélosok, helikopterek és katonákat szállító buszok vannak a városban. Az Interfaksz-Ukrajina ukrán hírügynökség azt közölte, a Kijev által meghirdetett terrorellenes művelet keretében az ukrán belügyminisztérium egységei behatoltak a Donyeck megyei Szlovjanszkba. „Most lépett be Szlovjanszkba az ukrán belügy oszlopa 500 katonával, 20 páncélozott szállító harcjárművel, két helikopterrel és néhány autóbusszal. Terrorellenes akció következik” - közölte a hírügynökség szemtanúkra, közösségi portálokon közölt információkra hivatkozva. Az Interfaksz-Ukrajina arról is beszámolt, hogy az ukrán biztonsági erők a Kramatorszkba és Szlovjanszkba vezető utakon jelentős páncélos technikát vonultattak fel. Twitteren terjedő információk szerint 200 katona és 20 harckocsi vonul a városba. Szlovjanszk a másik olyan kelet-ukrajnai város, ahol előzőleg oroszbarát szeparapisták elfoglalták a helyi hivatalokat, és ahol az ukrán erők most ellentámadásba kezdtek.


ukrajna_harcok