Halott cégre csapott le az MNB

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt / MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Megtiltotta az MNB a Pannon Equitynek a jegybanki engedélyhez között tevékenységet, a cég már végelszámolás alatt áll.


Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Pannon Equity Kft.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen - derül ki az MNB közleményéből. A jegybank hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű Pannon Equity Kft. tevékenységének áttekintésére, s azt kívánja megállapítani, hogy a társaság végez-e, vagy végzett-e bejelentés nélkül – rendszeres gazdasági tevékenység keretében – a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény szerinti függő ügynöki tevékenységet.

A társaság tevékenységei közt 2013 óta szerepel az alapkezelői tevékenység, ami nemcsak azért furcsa, mert a jegybank nyilvántartásaiban a Pannon Equity Kft. nem szerepel, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet nem folytathat, hanem azért is, mert a vállalkozás magát kommunikációs cégként hirdeti. Honlapján a hideg- és meleghívások oktatása, különböző kommunikációs stratégiák átadása és ügyfélmonitoringozás szerepel mindössze.


Éberek még végelszámolás alatt is


Befektető-védelmi okokból a jegybank ma közzétett végzésében így az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Pannon Equity Kft.-nek, hogy engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank már korábban közzétette a befektetőknek szóló figyelmeztetését a Pannon Equity Kft.-re vonatkozóan honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le.

Nagy meglepetés ugyanakkor nem várható ebben a határozatban, tekintette arra, hogy a Pannon Equity, bármi is legyen a tevékenységei között felsorolva, nem valószínű, hogy sok vizet zavar a továbbiakban. A cégadatokból ugyanis kiderül, hogy a társaság 2016 június 13-dika óta végelszámolás alatt áll. Ennek fényében bármit is állapít meg a jegybanki ellenőrzés, az csak múlt időben lesz érvényes, s a jövőre sem lesz semmiféle hatása. A Pannon Equity 2012-es alapítása óta nem muzsikált túl jól: bár 2013-ban árbevétele meghaladta a 11 millió forintot, üzemi szinten sem volt képes pozitív eredményt elérni. A további években pedig az árbevétel egymillió forint alatt maradt, a tartozásai azonban 2015-ben 19 millió forint közelébe kúsztak.