Halomra lövik a koalákat Ausztráliában

Fotó: AFP / TORSTEN BLACKWOOD

-

Hússzor több van, mint kellene, ritkítani kezdik az állományt.


Történetének legnagyobb koalaritkításába és -áttelepítésébe kezdett az ausztrál Victoria állam, ahol az erszényesek túlszaporodása már nem csupán az egyedek és a populáció túlélését, hanem a természetes élőhelyüket is veszélyezteti.

Az állam Cape Otway régiójának koalapopulációja drasztikusan megnőtt és immár fenntarthatatlan, így a helyi vadőröknek meg kellett kezdeniük az éhező és beteg állatok elaltatását, míg az egészséges nőstények egy részénél fogamzásgátlást alkalmaznak.


A helyi vadvédelmi hatóságok 2013-ban és 2014-ben több mint 700 erszényest altattak el titokban, de az állatok száma továbbra is túlságosan magas, ami nem csupán a populációra, hanem a koalák élőhelyére is komoly fenyegetést jelent.


Hektáronként kevesebb mint egy koalának kéne lennie, most pedig néhány helyen 15-20 állatot találunk egyetlen fán

- mondta Jim O'Brien, a környezetügyi minisztérium munkatársa, hozzátéve, hogy a fák elkezdtek elhalni.

O'Brien szerint az immár természetes ellenség nélkül élő koalák teljesen felélik az erdőt, aminek komoly hatása lesz a régióban élő több ezer erszényes egészségére. Hozzátette: "valamit tenni kell, különben sem erdő, sem koalák nem maradnak egyáltalán".

A zöldtárca illetékese megjegyezte, hogy a populációritkítás ellen tiltakozó aktivistáknak fogalmuk sincs arról, hogy milyen súlyos a helyzet: az újszülött koalák mindössze pár nap után éhen halnak, mert az anyjuk képtelen gondoskodni róluk.