Hallgatók: három óra helyett fél évet és nemzetközi szakértőket

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Sajtótájékoztatót tartottak az új felsőoktatási törvénytervezet elleni tiltakozásokat szervező hallgatók és tanárok. Három óra helyett hat hónapot és nemzetközi szakértőket követelnek a nemzetközi kapcsolatok szak átalakításának kidolgozásához.


A szerdai tüntetést szervező TáTK-s diákok és tanárok sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Rektori Kerekasztal szakbizottságának ülése előtt. Mint, ahogy kiderült: az előző értesülésekkel ellentétben (a jövőhét hétfői határidő helyett), a Magyar Rektori Kerekasztal szakbizottsága összesen három órát kapott arra, hogy kidolgozza a nemzetközi kapcsolatok szak fejlesztésének irányaira vonatkozó rövid, koncepcionális javaslatot.


A hallgatók kiemelték ezzel kapcsolatban, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkárság három órát adott az egyetemeknek arra, hogy megújítsák a hazai nemzetközi tanulmányok oktatást. Ezt elutasítják és felvették a kapcsolatot nemzetközi szakértőkkel, szakértői szervezetekkel -írja a hvg.hu.

A nemzetközi szakértők felkérésével kapcsolatban Majtényi Balázs, a TáTK Nemzetközi Tanulmányok szakának oktatója, egyetemi docens elmondta, hogy nem csak nyugat-európai, de koreai és japán szakértőkkel is felvették a kapcsolatot, több helyről azonnal pozitív választ kaptak.


A Felsőoktatásért felelős államtitkárság pénteki sajtóközleménye és a kedden kiszivárgott felsőoktatási törvénytervezet megszüntette volna több egyetemi szak mellett a nemzetközi tanulmányok szakot és a konzisztóriumok bevezetésével elkaszálta volna az egyetemi autonómiát. Kedden jelentette be Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy a nemzetközi tanulmányok szakok megmaradhatnak.