Hallani sem akarnak a rezervátumról a bálnavadászok

Forrás: Salvatore Cerchio/Royal Society Open Science

-

A bálnavadászok bizottsága leszavazta a brazil kezdeményezést.


Idén sem sikerült létrehozni a bálnarezervátumot. A terv az volt, hogy az Atlanti-óceán déli részén 20 millió négyzetkilométeres területen hozzák létre a rezervátumot, de a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság szlovéniai, portorož közgyűlése nem támogatta a javaslatot. Brazília, Argentína, Uruguay, a Dél-Afrikai Köztársaság és Gabon indítványát 38 tagország támogatta a 64-ből, 24 - köztük Japán, Izland és Norvégia – nemmel szavazott, 2 pedig tartózkodott. A javaslat elfogadásához háromnegyedes többségre lett volna szükség. A gigantikus rezervátumról 1998 óta folyik a vita. A brazil kezdeményezés sem 2014-ben, sem 2012-ben nem kapott kellő támogatást.

A déli országok a bálnaleső idegenforgalom fellendülését remélnék egy olyan hatalmas zónától, amelyben menedéket találnának a 20. században a kihalás szélére sodródott bálnafajok. A kezdeményezők szerint az 1900 és 1999 között leölt hárommillió bálna 71 százalékát a déli féltekén ejtették el.


Átfogó védelem

Több mint 50 cetféle a jövőben sem talál biztos menedékre – mondta a Greenpeace Ausztria szóvivője.

Az IFAW nemzetközi természetvédő szervezet szerint a dél-atlanti bálnarezervátumról beterjesztett határozati javaslat nem pusztán a vadászati tilalomról szól, hanem a tengeri emlősök átfogó védelméről. Az IFAW szerint más veszélyeket, például a környezetszennyezést vagy a hajóközlekedést is figyelembe kell venni.

A világon jelenleg két bálnarezervátum van, az egyik az Indiai-óceánon, a másik pedig az Antarktiszt övező vizeken.