Hallani sem akar magyar autonómiáról a bukaresti kormány

Fotó: MTI / Baranyi Ildikó

-

A parlamentben továbbra is együttműködnének az RMDSZ képviselőivel.


Az autonómia alkotmányellenes, elfogadhatatlan és nem lehet alku tárgya – mondta Liviu Dragnea. A bukaresti kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke arra reagált, hogy az erdélyi magyar pártvezetők közös nyilatkozatban erősítették meg az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét.

A kérdésre, miként befolyásolhatja az autonómia ügyében fennálló véleménykülönbség a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti parlamenti együttműködést, Dragnea azt mondta: az együttműködés csak bizonyos konkrét törvénytervezetekre terjed ki. Még koalíciós partnerével, a liberális ALDE-val sem teljes a nézetazonosság, és együtt tudnak működni annak ellenére, hogy egy-két kérdésben álláspontjuk szöges ellentétben van egymással.

A legnagyobb román ellenzéki párt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban is elutasította az erdélyi magyar pártok által megfogalmazott autonómiakövetelést.

Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökei közös állásfoglalásban erősítették meg az erdélyi magyarság autonómiaigényét. A közösségi autonómiák megteremtéséhez a magyar politikai alakulatok vezetői a román többség támogatását kérték.

"Száz évvel a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltak után készek vagyunk egy új kezdetre: az ország fejlődése, a közös jövőnk érdekében találjunk együtt megoldásokat a közösségeinket megosztó kérdésekre. Céljaink nem sértik a románok jogait, de azt is tudjuk, hogy törekvéseinket csakis a többség támogatásával tudjuk megvalósítani – ehhez ajánlunk partnerséget, és kérünk tiszteletet" – írta Kelemen Hunor, Biró Zsolt és Szilágyi Zsolt.