Haláluk után sem jótékonykodnának a magyarok

Fotó: AFP / THOMAS SAMSON

-

Csupán a magyarok 4 százaléka készített végrendeletet. A legszegényebbek két harmada szerint fölösleges.


Száz ember közül mindössze négynek van végrendelete Magyarországon, és a 30 és 65 év közötti korosztály csupán alig több mint harmada szándékozik a jövőben végrendelkezni – állítja felmérése alapján Trend International Market Research. A végrendelkezési kedvet elsősorban a jövedelmi helyzet és az életkor befolyásolja, de meglepő módon az életkor előrehaladtával egyre kevésbé tartják fontosnak a végrendelkezést. A válaszadók 86 százaléka állította, tisztában van vele, hogy végrendelkezés nélkül mi történik majd a vagyonával halála után, viszont a magyarok közel fele halála után sem jótékonykodna a hagyatékából.


Bár végrendeletet szinte bárki készíthet – közjegyző előtt akár 14 éven felüli kiskorú is –, a kutatás eredményei alapján mégsem bír különös jelentőséggel. A 30-65 év közötti korosztályban mindössze a válaszadók 4 százaléka írt már végrendeletet, és további 38 százalék tervezi – áll a 4Life Direct megbízásából készült felmérésben. A válaszadók 36 százaléka gondolja úgy, hogy végrendeletet írni fontos, negyedük pedig egyáltalán nem érzi lényegesnek. Érdekes módon a fiatalabb, 30-49 éves korosztály tulajdonít nagyobb fontosságot a végrendelkezésnek (39 százalék).

A nemek és a településtípus tekintetében nincs említésre méltó eltérés, a jövedelmi státusz azonban befolyásolja, mennyire tekinti valaki fontosnak a végrendelkezést: a legszerényebb anyagi körülmények között élők mindössze 28 százaléka érzi lényegesnek a végrendelet írását.