Halálra unják magukat a játékosok Van Gaal edzésein

Fotó: AFP / PAUL ELLIS

-

Tudják, mi lesz hétfőn, tudják, mi lesz kedden, mindennap tudják, hogy mi lesz a kreativitást üldöző holland foglalkozásain.


A Manchester United ugyan harmadik helyen áll a Premier League-ben, azonban a csapat játékával – Luis van Gaal vezetőedzőt kivéve – szinte senki sem elégedett. Kapott már kritikát Paul Scholestól, aki szerint a csapat játékát lelassítja és megfojtja a rengeteg passz, illetve Roy Keane-től is, aki szerint a „mentálisan és fizikálisan is fáradt” Wayne Rooney játékán látszik leginkább, mennyire rossz állapotban van a csapat.


Van Gaal a háttérből biztos kézzel irányít


Most a Sun című bulvárlapnak névtelenül nyilatkozó egyik klubalkalmazott is megerősítette, hogy nem Van Gaal edzései tartják izgalomban a játékosokat.

„A srácok boldogtalanok. Akár nyernek, akár vesztenek, mindig ugyanaz van. Mindenki tudja, hogy mi lesz hétfőn, mi lesz kedden, és mi lesz a hét többi napján. Nincs semmi, aki meglepő, váratlan vagy izgalmas lenne. A játékosok lassan teljesen maguk alatt lesznek” – kesergett az újság bennfentes forrása.

A klub volt játékosaihoz hasonlóan az Old Traffordra kilátogató, és „támadás, támadás, támadás” rigmust kiabáló szurkolók is kifogásolják a holland által hozott taktikát. Mindenki hiányolja ugyanis a korábban (értsd, Sir Alex Ferguson idején) a csapat védjegyének számító, megalkuvás nélküli támadófocit. A MU most csak támadgat, 14 bajnokin csupán 20 gólt rúgtak. Az első tíz helyezett közül csak két gárda rúgott kevesebbet, ráadásul a csapat utolsó nyolc meccséből négy végződött 0-0-ra. Ilyen produkcióval valóban nehéz lenyűgözni a szurkolókat.


A legutóbbi 0-0, a BL-ben a PSV ellen


A szerény produkció egyik oka az lehet, hogy Van Gaal elszántan harcol a kreatív egyéniségek ellen.

„A BL-ben a PSV úgy ért el egészen jó eredményt (0-0), hogy igazából semmi különöset nem csinált – mondta az AD című holland lapnak Wim van Hanegem, az 1974-ben vb-ezüstérmes csapat tagja. – Láttam őket a Leicester ellen is, és majdnem elsírtam magam. Ha elkölthetsz 300 milió fontot, akkor ne egy rakás kutyaütőt vegyél.”

Van Hanegem szerint Van Gaallal az a legnagyobb probléma, hogy ha éppen nyer a csapata, akkor mindenki úgy érzi, hogy mindent meg lehet neki engedni.


Wim van Hanegem nem ilyen játékhoz volt szokva


„Sokan azt hiszik, hogy a fociban csak az eredmény számít. Hát, nem! Én imádom ezt a játékot, és azt kell mondjam, hogy Van Gaal elveszi az emberek szórakozását.”

Például azzal, hogy szisztematikusan eladja, elűzi a csapataiból a kreatív játékosokat. Ahogy tette azt a nyáron a PSG-hez szerződő Ángel Di María esetében is.

„Di María igazi egyéniség, csak éppen nem illett bele az elképzelt játékstílusba. Márpedig vannak olyan játékosok, akiket hagyni kell ösztönösen focizni, és akkor láthatjuk, hogy mire képesek, pont, mint az argentin az új csapatában, a PSG-ben.”