Halálra kövezett egy nőt az al-Kaida

-

A nőt Jemenben, egy katonai létesítmény udvarának közepén kövezték halálra helyi lakosok jelenlétében. Az ellene felhozott vádak a prostitúció, a hűtlenség és a drogfogyasztás voltak.


A nőt, aki értesülések szerint „bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt" hűtlenség vádjában, vasárnap a dél-jemeni Hadramaut tartomány Mukalla nevű székhelyén, egy katonai létesítmény udvarának közepén egy gödörbe helyezték, és több tucat helyi lakos jelenlétében halálra kövezték az al-Kaida fegyveresei.


Az AQAP a jemeni polgárháború okozta zűrzavart kihasználva tavaly áprilisban foglalta el Mukallát. Ez volt az első eset a helyiek közlése szerint, hogy ezzel a kegyetlen módszerrel megöltek valakit a szélsőségesek az általuk felállított iszlám bíróság döntése értelmében. „Ez az első alkalom, hogy ilyet látunk" - mondta a gyilkosság egyik szemtanúja. Egy jemeni újságíró, aki jelen volt a kövezésen, elmondta, hogy a szélsőségesek megtiltották, hogy bárki fényképezzen a kivégzésen.

A fundamentalista bíróság ítéletének az interneten megjelent másolata szerint a halálra kövezett nőt más prostituáltak futtatásának és hasis fogyasztásának vádjában is bűnösnek találták.


Mukalla lakosai és az AQAP között feszültség tört ki szeptemberben, miután a fegyveresek elpusztították az iszlám misztikus irányzatát követő szúfik több síremlékét és mauzóleumát. Egyes sírok közel háromszáz évesek voltak, és a város vallási vezetőinek nyughelyeiként szolgáltak. A pusztítás kiváltotta a mukallaiak haragját, azóta több incidens történt köztük és az AQAP fegyveresei között.

Az Egyesült Államok az al-Kaida arab-félszigeti csoportját tartja a nemzetközi terrorhálózat legveszélyesebb ágának. Hadramaut tartomány ellenőrzése különös jelentőséggel bírhat az AQAP számára, ugyanis innen származik Oszama bin Laden néhai al-Kaida-vezető családja is.