Halálra ítélték Dzsohar Carnajevet, a bostoni merénylőt

Fotó: Getty Images / Handout

-

Az öt férfiből és hét nőből álló esküdtszék 14 óra tanácskozás után kimondta: Dzsohar Carnajev életfogytiglan helyett halálbüntetést érdemel.


Dzsohar Carnajevet, a két évvel ezelőtti bostoni merénylet egyik elkövetőjét mind a harminc vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék áprilisban, ezek közül több önmagában is halálbüntetéssel sújtható. A 21 éves Carnajev védelme összesen 21 enyhítő körülményt tudott felhozni, amellyel az elkövető büntetését életfogytiglani börtönre tudták volna mérsékelni. Ez azonban nem sikerült, a 12 tagú esküdtszék pénteken, helyi idő szerint valamivel délután négy óra előtt, kimondta Dzsohar Carnajevre a halálos ítéletet – írja a BBC.

A férfire a vád a héten kért halálbüntetést, ezután vonult el az esküdtszék a többórás tanácskozásra, majd hozta meg a végső döntést. Tudni kell mindehhez, hogy az esküdtszék tagjai eskü alatt vallották, hogy erkölcsileg nem kifogásolják a halálbüntetést, csak így lehettek egyáltalán esküdtek.

Carnajev ügyvédjei várhatóan fellebbezni fognak.


Egy férfi a bíróság előtt tiltakozik a halálos ítélet meghozatala ellen.


2013-ban Dzsohar Carnajev volt a bostoni merénylők egyike: a férfi a testvérével együtt robbantott a 117. bostoni maraton célvonalánál. A kettős pokolgépes merényletben 260 ember sérült meg, és három ember vesztette életét.
A védelem is elismerte a vádlott szerepét a támadásban, de Carnajev ügyvédjei kitartottak amellett, hogy a merénylet operatív részéért a rendőrség által később elkapott és lelőtt báty, Tamerlan felelt.
Az ügyvédek kiemelték Carnajev nehéz gyerekkorát, mivel a csecsen származású elkövető a posztszovjet Kirgizisztánban és az Oroszországi Föderáció tagköztársaságában, Dagesztánban élt, közel Csecsenföldhöz (a család csak 2002-ben költözött az Egyesült Államokba).
Enyhítő körülményként hozták fel azt is, hogy a támadás elkövetésekor Carnajev még csak 19 éves volt.