Halálra gázolta testvérét a domboldalon

-

A tragacs állapota miatt vádolják a sofőrt, aki kétségbeesetten próbálta kiszabadítani a testvérét, de csak egyre rosszabb lett a helyzet.


Egy 48 éves férfi Bátor külterületén olyan elhanyagolt műszaki állapotú autóval ment tűzifát gyűjteni, hogy azzal halálra gázolta testvérét a domboldalon. A Heves Megyei Főügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat.


A vádlott 2014 késő őszén édesapjával és testvérével Bátor község mellett – az erdészet engedélyével – az erdőbe ment fát gyűjteni egy UAZ-zal, amelynek már forgalmi engedélye és rendszáma sem volt. Már a második forduló felpakolásához készültek, amikor a vádlott megpróbált megfordulni az erdészeti úton, de a járműve orral a fás, bokros lejtőre csúszott.

Azért, hogy ki tudjon farolni, szerelni kezdte a terepváltót, mialatt rokonai farönköket hordtak a jármű rakterére, így próbálva leterhelni a hátsó tengelyt. Végül sikerült félig feltolatni a földútra úgy, hogy az első kerekek még mindig a lejtőn álltak. A férfi ekkor leállította az UAZ-t, és újabb farönköket dobott a raktérbe, ám e közben nem gondoskodott arról, hogy az autó a lejtős, sáros domboldalon ne tudjon megindulni.

Az egyterű jármű hátuljába helyezett rönkök a két első ülés között előre csúsztak, aminek következtében a kézifék kioldódott, a felező váltókarja pedig üresbe került, így a jármű a dombon gurulni kezdett, és elütötte az éppen előtte álló testvért.

A vádlott először egy vastag ággal próbálta leemelni a megrakott kisteherautót az alatta fekvő fivéréről, de ez nem sikerült neki, ezért beült a gépjárműbe, beindította azt, majd néhány métert előregurult. A balesetben a sértett nem csak mindkét oldali sorozat-bordatörést szenvedett, de két csigolya között szétvált a gerincoszlopa is, ami a helyszínen azonnal és menthetetlenül a halálát eredményezte.

A Heves Megyei Főügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben a gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, valamint határozott időre tiltsa el őt a közúti járművezetéstől, és kötelezze a négyszázezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére is.