Halálosan megfenyegették a BBC vezetőjét Clarkson menesztése miatt

Fotó: Getty Images / Paul Gilham

-

Lord Tony Hall, a BBC vezérigazgatója napi 24 órás biztonsági őrizet alatt áll. A hatóságok ugyanis hitelesnek ítélték a halálos fenyegetést, amelyet azért kapott, mert felmondott a világ egyik legsikeresebb, százmilliók által nézett autós műsora, a Top Gear frontemberének, aki bántalmazta a program egyik producerét.


A Mail on Sunday című vasárnapi brit tömeglap beszámolója szerint a fenyegetés e-mail formájában érkezett a BBC-hez, és nem sokkal később egy biztonsági szolgálat emberei jelentek meg Lord Hall és felesége Oxfordshire megyei háza előtt. A Mail cikkét illusztráló fotókon látható, amint a szolgálat járőrkocsija a ház előtt parkol, és a bejáratnál is őrök állnak. A házaspár szállítását is a kirendelt őrző-védő szolgálat végzi, amelynek tagjai a brit hadsereg különlegesen kiképzett egykori kommandósai. A lap becslései szerint az őrzés költségei meghaladják a napi ezer fontot (412 ezer forint), és ezt a BBC fizeti.

A BBC nem kommentálta az értesülést, a Scotland Yard viszont vasárnap megerősítette, hogy vizsgálatot kezdett a halálos fenyegetést tartalmazó üzenet ügyében. A rendőrségi szóvivő szerint a vizsgálat egyelőre annak kiderítésére irányul, hogy az e-mail honnan érkezett, de az első jelek arra utalnak, hogy az üzenetet külföldről küldték.

Jeremy Clarksont, a Top Gear eddigi műsorvezetőjét azért menesztették, mert nemrégiben tettleg bántalmazta a program egyik producerét. A BBC a műsor jelenleg futó sorozatának három utolsó adását is levette programjáról, és több, külföldön tervezett élő bemutatót is törölt.

A botrányt az robbantotta ki, hogy az 54 éves Clarkson – aki 2002 óta vezette a könnyed hangvételű, pergő ritmusú autós műsort – egy elmérgesedett vita végén orrba vágta a 36 éves Oisin Tymon producert, aki kórházi ellátásra szorult. A műsorvezető azon dühödött fel, hogy egy hosszú forgatási nap után a stábot nem várta meleg étel a szállodában. A botrány kirobbanása után Tymon is több halálos fenyegetést kapott.

Az ügy Nagy-Britanniában és világszerte is komoly vihart kavart, mivel a műsort – a BBC saját statisztikái szerint – 214 országban, vagyis gyakorlatilag az egész világon sugározzák, és hetente 350 millióan nézik.

Clarkson visszahelyezéséért és a műsor folytatásáért petíciót indított az egyik legismertebb brit–ír politikai blogger, a Guido Fawkes írói álnéven publikáló Peter Staines. A támogató aláírások száma alig néhány nap alatt átlépte az egymilliót, ami a hasonló kezdeményezések nagy-britanniai történetében példátlan.Fawkes és hívei a minap – a nagyobb nyomaték kedvéért – egy idegenforgalmi cég által működtetett, de igazi harckocsival vitték az aláírásokat tartalmazó íveket a BBC londoni székházához, ám a BBC vezérigazgatója mindezek ellenére Clarkson menesztéséről döntött. Indoklása szerint Jeremy Clarksonnak fontos helye lenne ugyan a BBC műsorkínálatában, de „nem bármi áron”, és az indokolatlan fizikai és verbális erőszak nem tűrhető el senki részéről.