Halálos veszélybe küldik vissza az afgán menedékkérőket

Fotó: MTI/AP / Jánisz Papanikosz

-

Az Amnesty International szerint az EU tagállamai illegálisan toloncolnak vissza embereket Afganisztánba.


A jogvédő szervezet Forced back to Danger (Visszakényszerítve a veszélybe) című jelentésében felszólította az uniós tagállamokat, hogy függesszék fel a kitoloncolásokat, amíg azok biztonságosan és az emberek méltóságával összeegyeztethető módon nem lesznek végrehajthatóak. Az Amnesty szerint csak Németország 118 elutasított afgán menedékkérőt küldött vissza hazájába az elmúlt egy évben. Emellett az önként, állami támogatással visszatérők száma is drasztikusan emelkedett.

Az Amnesty szerint Afganisztánban tavaly 2009 óta nem látott számú civil vesztette életét vagy sebesült meg. Ennek ellenére ugyanebben az időszakban az EU-ból mintegy 10 ezer afgánt toloncoltak vissza. 2017-ben a humanitárius helyzet drámai romlása látszik kirajzolódni Afganisztánban, megerősödtek a tálibok, akik több öngyilkos merényletért is felelősek még Kabulban, a fővárosban is.

"Afganisztán egyáltalán nem tekinthető biztonságosnak, s még inkább azzá vált az utóbbi években. Ugyanakkor európai országok egyre nagyobb számban küldenek vissza embereket Afganisztánba, miközben az erőszak súlyosbodik az országban" – áll a jelentésben.

"Az európai kormányok igyekezetükben, hogy növelni tudják a kitoloncolások számát, olyan politikát folytatnak, amely törvénytelen és kíméletlen" – mondta bírálatának Anna Shea, az Amnesty menekültügyi kérdésekkel foglalkozó munkatársa. Szerinte a kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják a bizonyítékokat arról, hogy az erőszak rekord szintre emelkedett az országban.

A jogvédők szerint a kabuli vezetésnek nem kellene együttműködnie a kitoloncolásokban, annak ellenére, hogy az ország nagyban külföldi segélyektől függ.