Halálos lélegeztetés: egymásnak esett a Mentőszolgálat és a mentős

Fotó: MTI/MTVA / Mihádák Zoltán

-

Az Országos Mentőszolgálat határozottan cáfolta a VS.hu-nak, hogy az új lélegeztetési módszer halált okozna, maguk a mentősök azonban számos hibát sorolnak a Facebookon. Szakértői jelentésre hivatkozva a Népszabadság öt halálesetet is az új eljáráshoz köt. Az OMSZ bepereli az újságot.


A kórházsorozatokból jól ismert jelenetről van szó, amikor a beteg légcsövébe bevezetnek egy csövet, vagyis intubálják, és az is gyakori, hogy ezen megbukik egy-egy frissen végzett rezidens. A Népszabadság most azt írta, hogy éppen az ilyenkor előforduló hibák megakadályozására 2013 őszén új módszert vezetett be az Országos Mentőszolgálat, ám azóta legalább nyolc alkalommal fordult elő, hogy leállt a beteg szíve, és öt esetben nem is sikerült újraéleszteni. Az új eljárásban egy injekcióval leállítják a spontán légzést, hogy a mentősnek könnyebb legyen behelyeznie a tubust.


Az RSI (Rapid Szekvenciájú Intubáció) eljárás hiányosságait az interneten is megerősítette több bejegyzés. Egy mentőorvos például ezt a kommentárt fűzte a Népszabadságban megjelent cikkhez.


Az eljárás bevezetése előtt nem kérték ki az aneszteziológus szakma véleményét, 2 napos képzés után adták kötelezően kézbe az RSI-t, és semmiféle lépés nem történt, hogy tisztázzák a kompetenciaszinteket. A gyógyszereket a leiratok szerint kizárólag szakorvos használhatná, mentőtiszt nem.


Van, aki árnyaltabban ítéli meg a helyzetet. Egy mentőszakápoló ezt írta Facebook-bejegyzésében:


Nem kötelező az eljárásrend, sok megyében nem is csinálják. Egyébként egy-két esetben igen hasznos tud lenni. A régi, »turkálkózós« módszer (gyenge készséggel rendelkezőknél) több kárt okozott.

Egy mentőorvos is úgy tudja, hogy a módszer már nem kötelező, ám ő is tud számos hiányosságról.


A gyógyszer leirata szerint csak szakorvos alkalmazhatja a gyógyszereket. Erre semmi törvényi kompetenciamódosítás nem történt. És szükségessé vált a gyógyszerdózis csökkentése is, mert túlzott volt. Az eljárás indoka sok esetben megkérdőjelezhető volt, és a stat szerint is sok a káros következmény, a pszichés nyomás mellett sajnos fennállt a mindenkit RSI-zzünk meg hozzáállás, technikai súlyos hibákkal, pl. AMI-s beteget RSI-znek, és nem tesznek rá gallért. Épp hogy túlélte.

A VS.hu kérdésére a Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál kifejezetten hamisnak és károsnak tartja a Népszabadág közlését, mert a beteg elveszti a mentősökbe vetett bizalmát, ami rontja a gyógyulási esélyeit. A mentősök vezetői úgy látják, hogy a módszer a jelenleg létező legeredményesebb légútbiztosítási eljárás, amellyel több ezer ember életét mentették meg. A halálesetek


nem az életmentési kísérlet miatt, hanem az életmentési kísérlet ellenére

történtek – állítja az Országos Mentőszolgálat. Győrfi Pál hangsúlyozta, hogy a gyógyszer alkalmazására engedély van, és az eljárást folyamatosan ellenőrzik. „Egy korszerű eljárás bevezetése, a megszokott, hagyományos módszer megváltoztatása óhatatlanul ellenérzést kelthet azokban, akik a hagyományokhoz ragaszkodnak és nehezen fogadják be az újat. Így történt ez annak idején az első, légcsőbe vezetett tubus (intubáció), az első elektromos áramütéssel beindított szív (defibrilláció) és az első szívbe juttatott elektróda (pacemaker-terápia) esetében is, de a tapasztalatok az előrelépést igazolták” - érvelt. Az OMSZ jogi lépéseket tesz a Népszabadsággal szemben.