Halálos ítéletidő Moszkvában

Fotó: MTI/EPA / Jurij Kocsetkov

-

A polgármester szerint példátlan tragédia történt. A szél fákat döntött ki, és összeomlott egy buszmegálló.


Tizenegyen életüket vesztették, és hetvenen pedig súlyosan megsérültek a Moszkván és az elővárosain hétfőn átvonuló viharban – mondta Szergej Szobjanyin polgármester. Az óránként 80 kilométeres sebességű, és hurrikán erejű széllökések fákat döntöttek ki, egy buszmegálló pedig összeomlott az orosz fővárosban. Összesen 137-en sérültek meg, a sebesülteket tíz kórházban látják el.

Szobjanyin példátlannak nevezte a tragédiát. Az áldozatok nagy számát azzal indokolta, hogy a szélvihar napközben söpört végig a városon. A meteorológiai intézet egyébként előzetesen éjfélig érvényes figyelmeztetést adott ki.

A kidőlt fák és oszlopok parkoló autókat rongáltak meg, 18 ezren ideiglenesen áram nélkül maradtak. Az ítéletidő zavarokat okozott a közúti és a vasúti és légi közlekedésben is.

Legkevesebb 3 és fél ezer fa pusztult el. Mintegy harminc lakó- és középület rongálódott meg, köztük a Szenátusi Palota (Putyin elnök munkarezidenciája a Kremlben) és a belügyminisztérium tetőszerkezete is. Összedőlt egy toronydaru is.

Szobjanyin szerint a halálos áldozatok után családonként 1 millió rubel (mintegy 5 millió forint) fájdalomdíjat fizet az önkormányzat, a határozatot kedden fogják hivatalosan is jóváhagyni.

A kidőlt fenyők eltorlaszolták Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Gorki-9 rezidenciájának parkolóját. Az épületegyüttesben rekedtek a kormányfővel tárgyaló spanyol üzletemberek és újságírók is.

A meteorológusok szerint a viharban a szokásos havi csapadékmennyiség egyharmada hullott le.

Moszkvában 1998. június 21-re virradóra egy hasonló, hatalmas károkat okozó viharban 9 ember halt meg és 165-en szenvedtek sérüléseket.