Halálos áldozatai vannak az áprilisi télnek Ukrajnában

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

Több száz település áram nélkül. A hónap végéig nem várható enyhülés.


Eddig 4 halálos áldozata és 9 sérültje van az Ukrajnában pusztító ítéletidőnek – mondta Volodimir Omeljan. Az infrastrukturális miniszter szerint javarészt közlekedési balesetek szedtek áldozatokat, mivel az autósok már lecserélték járművükön nyárira a téli gumiabroncsokat. A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében rázuhant egy kidőlt fa egy 60 éves nőre, aki kórházba szállítás után vesztette életét.

Az ukrán katasztrófavédelem szerint csütörtökön csaknem kétszáz település volt áramszolgáltatás nélkül országszerte. A helyzet az ország keleti részén, Dnyipropetrovszk és Harkiv megyében a legsúlyosabb. Éjjel még az országban több mint 500 településen nem volt áram, viszont a szakemberek reggelre több mint a felében helyreállították az áramszolgáltatást. A villamos vezetékek a jeges hó, a hófúvás, illetve a heves széllökések miatt kidőlt fák miatt szakadtak le. A katasztrófavédelem eddig mintegy 2500 kidőlt fáról adott hírt az ország keleti részében Harkiv, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyékből.

Az ítéletidő csütörtökre elérte az ország déli részén lévő Odessza megyét is, ahol a tenger viharossá vált, amit heves esőzés, helyenként havas eső kísér.

Ukrajnában már harmadik napja havazik a Kárpátok hegységben. Csütörtökön esett a hó a nyugat-ukrajnai Lviv, Ivano-Frankivszk és Csernyivci megyékben, a havazás elérte az ország középső részén fekvő Cserkaszi megyét is, valamint tovább súlyosbodott a helyzet a keleti és a déli országrészben, utóbbiban főként a havas eső és a heves széllökések a jellemzők.

Kijevben egyelőre nincs csapadék, a levegő hőmérséklete azonban jelentősen lehűlt, éjszaka megközelítette a fagypontot és a déli órákban is csupán 7 Celsius fokot mértek. A meteorológusok szerint április 26-ig nem várható jelentősebb felmelegedés az országban.