Halálos áldozatai vannak a toszkánai viharnak

Fotó: Europress/AFP/Fabio Muzzi

-

Hatan meghaltak és ketten eltűntek a toszkánai Livornóra éjszaka lesújtó viharban. A vasárnap is folytatódó rossz idő kritikus helyzetet teremtett Pisában és Rómában is.


A vihar vízzel és sárral árasztotta el Livorno városát. Több helyen földcsuszamlások voltak. Négy áldozat egy földszinti épületrészben tartózkodott, amikor a lakóházat víz és sárt öntötte el. A halottak egy család tagjai voltak. Egy férfi a Livorno közeli Monteneróban vesztette életét, és a katasztrófavédelem szerint egy hatodik áldozata is van a viharnak. Ketten eltűntek.

Filippo Nogarin livornói polgármester kritikusnak nevezte a helyzetet. Toszkánában több szakaszon megakadt a vasúti közlekedés, Livorno vasútállomását lezárták a síneket elöntő víz miatt.

A vihar nem kímélte Pisa városát sem. Korábban a szomszédos Liguria tartományon söpört végig a vihar vízzel árasztva el Rapallót. Majdnem egész Olaszországban viharriasztás lépett életbe. Reggel óta zuhog az eső Rómában is, ahol több metróállomást lezártak a beömlő víz miatt. A főváros lakosaitól azt kérik, csak szükség esetén hagyják el otthonaikat.

Szombat este elmaradt a Sampdoria-Roma labdarúgó mérkőzés Genova stadionjában, és a vasárnap délutáni Lazio-Milan találkozó elhalasztása is felmerült.

Olaszország nagy részén egész nyáron alig esett csapadék, és most a szárazságot heves viharok váltották fel. A Corriere della Sera szerint Olaszország kiemelt áldozata a globális klímaváltozásnak.