Halálos áldozatai is vannak a japán árvíznek

Fotó: AFP / KAZUHIRO NOGI

-

Halálos áldozatai is vannak Japán keleti részén a heves esőzéseknek és áradásoknak. Ibaraki prefektúrában a gátszakadás következtében három ember meghalt, legalább 25 ember eltűnt - közölte a helyi rendőrség.


Ezen a területen a heves esőzések miatt előző nap mintegy 80 méteren átszakadt a gát a Kinugava folyón, amely elöntötte a 65 ezer lakosú Dzsoszó városát. A hömpölygő ár járműveket ragadott magával, illetve fából épült lakóházakat tépett le alapjairól. Bár a mentőalakulatok helikopterekkel siettek az emberek kimenekítésére, mintegy 580-an még pénteken is a házak felső szintjein vagy a tetőkön vártak arra, hogy elhagyhassák a víz által körbezárt épületet.


Árvíz pusztít az Ibarakitól északabbra fekvő Mijagi prefektúrában, Oszaki településen is, ahol a Szibuigava folyó lépett ki medréből. A városban negyven ember vár arra, hogy kimenekítsék.Japán középső és északkeleti részén az elmúlt napokban több mint 600-700 milliméter csapadék hullott. A heves esőzéseket a hét elején lecsapó Etau tájfun idézte elő.

Az ország legnagyobb szigetét, Honsút időközben egy másik trópusi vihar, a Kilo is elérte. A rendkívüli időjárási körülmények miatt a hatóságok ott mintegy félmillió embernek javasolták, hogy elővigyázatosságból hagyja el otthonát.