Halálos áldozata is van a kínai vegyi üzemben történt robbanásnak

-

HÁTTÉR

Szombaton ismét egy kínai vegyi üzemben történt robbanás; az ország keleti részén található Santung tartományi üzemben kilenc ember megsérült, és a legfrissebb jelentések szerint a robbanásnak halálos áldozata is van.


Az üzemben tűz keletkezett, és a helyszínre több mint egy tucat tűzoltóautót vezényeltek. Vasárnapra virradóan sikerült megfékezni a lángokat. Szemtanúk elmondása szerint a Tungfu településen, a Ruixing Chemical telephelyén történt robbanás öt kilométeres körzetben rengette meg a földet, a rengést a közelben lévő épületekben is érezni lehetett.


Úgy tudni, az üzem éppen, hogy csak megkezdte a működését, még toboroztak dolgozókat. A tűz oka egyelőre ismeretlen, az ügyben vizsgálatot indítottak - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.


A baleset tíz nappal az után történt, hogy az észak-kínai Tiencsin városban felrobbant egy veszélyes vegyi anyagok tárolásával foglalkozó cég raktára. A robbanássorozat több mint 120 halálos áldozatot követelt. Az áldozatok között csaknem 70 tűzoltó volt.

Kínában nem ritkák az ipari, köztük vegyi üzemeket érő balesetek, raktártüzek. A legutóbb csütörtökön jelentették a kelet-kínai Anhuj tartomány Hofej városából, hogy egy raktár leégett, a tűz 700 négyzetméteren pusztított. Az északkeleti Liaoning tartományban alig több mint egy hete egy magánkézben lévő kisebb acélgyárban következett be nagyobb robbanás, amit szivárgás okozott. Július végén az északnyugat-kínai Kanszuban gyulladt ki egy petrokémiai vállalat gyára, három ember meghalt, négyen megsérültek.