Halálkamion: előzetesben maradnak a vádlottak

Fotó: MTI/EPA/APA / Roland Schlager

-

Kedden folytatódott a tanúmeghallgatás.


Előzetes letartóztatásban maradnak a parndorfi ügy vádlottjai az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatáig. A keddi tárgyalási napon kihirdetett végzés ellen az ötödrendű vádlott és védője jelentett be fellebbezést. A bíró szerint a tárgyalás során eddig sem az alapos gyanú, sem a vád nem ingott meg, és a tényállásban sem állt be olyan változás, ami megkérdőjelezné az első-, a másod-, a harmad-, a negyed-, az ötöd-, a nyolcad-, a kilenced-, a tized- és a tizenegyedrendű vádlott esetében az előzetes letartóztatás fenntartását, a hatodrendű vádlott esetében pedig annak elrendelését.

A bíróság kedden elsőként egy kecskeméti gépjármű-kereskedőt idézett be tanúként. A férfi a vádlottak padján ülők közül az első-, a másod- és az ötödrendű vádlottat ismerte fel. Mint mondta, az ötödrendű vádlott számos esetben vásárolt kereskedésükben használt autókat, amit tudomása szerint Afrikába küldött.

Egy alkalommal az ötödrendű vádlott az első- és a másodrendű vádlottal egy lajosmizsei telephelyen látott három, zárt rakterű jármű iránt érdeklődött. A kereskedő felajánlotta segítségét a tolmácsolásban, így tanúja volt annak, hogy a járművek áráról, 6 millió 250 ezer forintnak megfelelő értékű euróról megegyeztek. A járművek között volt az a hűtőkamion is, amelyikben a 71 ember megfulladt.

A tárgyaláson felolvasták a másodrendű vádlott magyar élettárásnak tanúkihallgatását is. A vallomás szerint közös vállalkozás beindítását tervezték, amihez a másodrendű vádlott kérésére a nő megtakarításaiból egy személygépkocsit, és három kisteherautót vásárolt több mint hatmillió forintért. A járműveket embercsempészésre használták és azokat Ausztriában, illetve Németországban lefoglalta a rendőrség.

A bíró felolvasta két, a bűnszervezet tagjai által szállított iraki tanúvallomását. A férfiak az embercsempészések során átélteket mondta el. Azt mondták, hogy Magyarországra érkezve egy zárt hűtőkocsiba kellett beszállniuk, és a járművek indulása után tíz perccel már alig kaptak levegőt.

Az egyik szállításkor egy kurd férfi fémrúddal ütött lyukat az autó oldalán, hogy levegőt kapjanak. Az egyik iraki a levegőhiány miatt elájult. Néhányuknak ugyan sikerült kirúgniuk a hűtőkocsi ajtaját, de ezt a kísérőautóból észlelték, és visszazárták az ajtót.

A másik iraki azt mondta, hogy mivel hentesként dolgozott, felismerte, hogy a magyar határon egy hűtőkocsiba kell beszállnia 50-60 társával. Egy szír férfi próbált meg késével réseket vágni az autó oldalán, de ez nem oldotta meg a levegőhiányt. Az ajtó kirúgása után egymást váltották a rés mögött levegőért. A kísérők azonban ekkor is rendszeresen visszazárták az ajtót. Többen közülük rosszul lettek, elájultak. Fényképekről mindkét tanú az ötödrendű vádlottat ismerte fel, azonban ő észrevételében tagadta, hogy a szállítás során jelen lett volna.

A tárgyalás november 20-án szakértők meghallgatásával folytatódik.

A 11 bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni vádlott közül tizenegyet letartóztattak, hárman, a heted-, a tizenketted- és a tizennegyedrendű vádlott szökésben van. A vádirat 26 vádpontot tartalmaz, amelyek közül a huszonötödik a 71 ember halálát okozó úgynevezett parndorfi ügy.

A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban az 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A 71 ember halálát okozó bűncselekmény elkövetésével az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat vádolja. A bűnügy már tizennégy vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt is felelnie kell.

Az ügyészség négy vádlottra életfogytig tartó, a többi embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetést kért.