Halála után is díjakat nyer David Bowie

Fotó: Getty Images / Bryan Bedder

-

A Brit Awards legjobb férfi előadójának és a legjobb albumának járó elismerést is a tavaly januárban elhunyt zenész kapta.


Az egy éve elhunyt David Bowie lett posztumusz az év legjobb brit férfi előadója a londoni O2 arénában megrendezett Brit Awards zenei díjátadón, és neki ítélték oda a legjobb brit album díját is Blackstar című utolsó lemezéért. Az elismeréseket a néhai sztár fia, Duncan Jones vette át. A legjobb női előadó Emeli Sande soulénekes lett, a legjobb együttesnek járó kitüntetést a The 1975 nyerte el. A Brit Ikon díjat idén Robbie Williamsnek ítélték oda. A nemzetközi kategóriák díjait Beyoncé, Drake és az A Tribe Called Quest rapcsapat kapta. Adele-t mint a nemzetközileg legsikeresebb brit előadót tüntették ki a gálán. A turnézó művész videoüzenetben mondott köszönetet a díjért.

A karácsonykor elhunyt George Michael előtt is lerótták tiszteletüket a sztárok. "Csodálatos hangja örökké velünk marad, mintha ajándékot kaptunk volna" - mondták az emlékét felidézve korábbi együttese, a Wham! tagjai. Chris Martin, a Coldplay énekese pedig George Michael A Different Corner című számát adta elő a sztár hangfelvételével duettet énekelve.

A Brit Awards díjainak többségéről a zeneipar képviselői döntenek, de sok elismerést a közönség szavazatai alapján ítélnek oda. A legjobb zenés videó díját például a gála alatt a közösségi médián keresztül leadott szavazatok alapján kapta meg a One Direction, amely az előző három évben is a kategória győztese volt.