Halála előtt két nappal még kegyelemért könyörgött a náci hóhér

Fotó: Getty Images / Getty Images

-

Adolf Eichmann 54 évvel ezelőtt levélben próbálta másra kenni a holokausztban játszott szerepét, pedig ő volt a zsidók deportálásának egyik főszervezője.


Előkerült Adolf Eichmann, a harmadik birodalom hóhérjának levele, amelyben kivégzése előtt kegyelmet kér Jichák Ben Cví izraeli államfőtől. „Nem voltam felelős vezető, ezért nem érzem bűnösnek magam" - írta a levélben. "Határt kell húzni azok között, akik felelősök voltak a történtekért, és azok között, akik csak eszközök voltak a vezetők kezében".

Izrael ezzel nem értett egyet, mert a kegyelmi kérvény után két nappal, 1962. május 31-én felakasztották.

Reuven Rivlin, az izraeli államfő szóvivője elmondta, hogy a kegyelmi kérvény létéről tudtak Eichmann jeruzsálemi tárgyalása óta, de csak nemrég találtak rá az elnöki hivatal archívumának digitalizálása során. A dokumentum szerdai közzététele egybeesik a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjával.

Adolf Eichmann a zsidókérdés "végső megoldásának" (németül: Endlösung) felelőse volt, 1942-től szervezte és irányította a megszállt országokban élő zsidók koncentrációs táborokba hurcolását, ezért nevezték a harmadik birodalom fő hóhérjának. A II. világháború után Argentínába szökött, felvette a Ricardo Klement álnevet, de az izraeli titkosszolgálat a nyomára bukkant, és 1960-ban elfogták.