Haladékot kérhetnek a megbírságolt pártok

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Féléves felkészülési időszakot biztosít, és kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel a Magyar Államkincstár a szabálytalanul gazdálkodó pártoknak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.


Az érintett pártok számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Államkincstár vezetőivel. Az ÁSZ megállapítását követően a tiltott párttámogatásnak megfelelő összeget az érintett pártoknak kell befizetniük, a büntetés érvényesítése a Magyar Államkincstár feladata.

A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy a parlamenti választások előtt ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót. Az ÁSZ által előírt fizetési kötelezettségek a pártok választások előtti gazdálkodását és a kampány támogatásokat nem érintik.

A törvényeket mindenkinek be kell tartani, a politikai pártoknak is, a törvénysértés következménye alól felmentést adni senkinek nem lehet – írta a minisztérium. "Az érintett politikai pártokat felszólítjuk arra, hogy a törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést a Magyar Államkincstárral, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal" – áll az NGM közleményében.


Minden jogi fórumon

A Jobbik a jog minden lehetséges betűjébe bele fog kapaszkodni az ÁSZ határozatával szemben – mondta Volner János. A párt alelnöke, frakcióvezetője szerint az eljárásban minden úgy történik, ahogy Orbán Viktor szeretné és minden pozícióban olyan emberek ülnek, akiket korábban Fidesz-tagként ismert meg a közvélemény.

Azt mondta: a nemzetgazdasági tárca tavaly ősszel egy olyan rendeletmódosítást fogadott el, amely szerint adók módjára behajthatók a pártok által meg nem fizetett köztartozások, például azok a pénzek, amelyeket az ÁSZ bírságként kiszab. Szerinte a Fidesz már akkor biztos volt abban, hogy a számvevőszéket fogja felhasználni az ellenzék lejáratására és a Jobbik megsemmisítésére.

A jobbikos politikus szerint a kormányfő "hűen másolja Putyin munkamódszereit", igyekszik teljes függésben, büntetőjogi fenyegetettségben tartani az ellenzéket, különösen Vona Gábort. A jogi lehetőségek vélhetően nem zárulnak le a választásokig, ezért szerinte a népnek előbb lesz lehetősége dönteni és megvívni a szabadságharcát "egy diktatórikus, egyre inkább elnyomó eszközökkel operáló rezsimmel szemben".

A Jobbik azt a törvényt kívánja megtámadni jogi fórumokon, amely rögzíti, hogy az ÁSZ jogerős döntésével szemben nincs jogorvoslati lehetőség, illetve külön jogi eljárásban akarnak fellépni a várható inkasszó ellen. A frakcióvezető megerősítette, hogy nem hajlandók kifizetni a kiszabott 331 millió forintos bírságot, mert meglátásuk szerint az egész eljárás "tocsog a törvénytelenségben".

Volner azt mondta, hogy a gyűjtés 62 millió 458 ezer forintnál jár.

Volner nemmel felelt arra a kérdésre, hogy ki tudnák-e fizetni a bírságot abból, hogy a plakáthelyeket korábban a Jobbiknak eladó cégek visszavásárolták a felületeket. A jobbikos politikus azt mondta: lezárult a plakáthelyek pénzügyi rendezése, jelenleg nincs banki adóssága a pártnak.


Csupán átverés

A Jobbik átverésként értékeli a részletfizetés és a halasztás lehetőségét – mondta Volner. Szerinte Orbán megijedt és visszavonulót próbál fújni, de ez csak látszólagos, pillanatnyi taktika. Semmi garancia nincs arra, hogy nem hajtják be a Jobbikon a jogtalan bírságot a választásokig – mondta.

Volner a halasztási lehetőséget ahhoz hasonlította, mintha egy "betörő a lakásból távozva felajánlaná az ott lakónak, hogy a tévéért inkább két hét múlva jön vissza, és ettől a tulajnak repesnie kellene az örömtől".

A párt alelnöke az ÁSZ-döntések visszavonását és új vizsgálat lefolytatását követelte, továbbá jelezte: törvénymódosítást kezdeményeznek azért, hogy a számvevőszéki döntések esetében is lehessen bírósági felülvizsgálat.

Volner szerint addig folytatják a pénzgyűjtést, amíg a számvevőszék jogerősen vissza nem vonja az összesen 663 milliós pénzbüntetést.