Hajtóvadászatot indított a rendőrség a merénylő bűntársai után

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

A rendőrök gyanúja szerint Salman Abedi nem egyedül készítette a pokolgépet. Keresik a feltételezett bűntársait.


"A kérdés az: az elkövető egyedül, vagy valamilyen terrorhálózat tagjaként tervelte ki és vitte véghez a merényletet. Erre a kérdésre összpontosít jelenleg a nyomozás" – jelentette a Reuters. A nyomozók szerint a merényletnél használt robbanószerkezet elkészítéséhez kell egy bizonyos szintű szakértelem és hozzáértés. Ezért feltételezik, hogy nem egyedül építette meg a pokolgépet.

A rendőrség szerdán razziát tartott egy belvárosi épületben, a manchesteri Piccadilly vasútállomás közelében. A helyiek szerint a 62 lakásból álló Granby House bérházba fegyveres rendőrök és símaszkot viselő fegyveresek hatoltak be. A rajtaütés idejére a közeli vasútállomás területét átmenetileg lezárták.

A merénylet feltételezett elkövetőjének apja, Ramadán Belkászem Abedi Tripoliban nyilatkozott. Szerinte a fia nem állt kapcsolatban szélsőségesekkel. A múlt héten beszélt vele, és Szaúd Arábiába, onnan pedig Líbiába készült utazni, hogy a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt a családjával tölthesse – mondta az iődsebb Abedi. "Nem hiszünk ártatlanok legyilkolásában. Nem ilyenek vagyunk."

Azonban Ramadán Belkászem Abedit szélsőségesként tartották számon a líbiai hatóságok – jelentette az al-Arabija. Az 1965-ös születésű Ramadán Abedi őrmesterként szolgált a helyi rendőrség különleges alakulatánál, ahonnan végül dezertált. Azért kezdték keresni, mert kiderült, hogy csatlakozott egy terroristaként nyilvántartott fegyveres csoporthoz Tripoliban. Ramadán Abedi 1991 után a feleségével Nagy-Britanniában politikai menedékjogot kapott. 1994-ben Manchesterbe költöztek – itt született fia, Salman Abedi –, ahol prédikációkat tartott a helyi mecsetben, és oda fia is gyakran ellátogatott.

Ramadán szoros kapcsolatokat ápolt Abdel-Hakim Belhadzzsal, aki közeli munkatársa a szélsőséges Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet muftijának, Ali asz-Szalibinek. A nyugati hírszerzők szerint Belhadzs az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet aktív támogatója.

A Manchester Arenában elkövetett öngyilkos merényletnek 22 halálos áldozata volt, a sebesültek száma 64, közülük húszan válságos állapotban vannak. Az áldozatok és a sérültek között sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított halálos áldozat egy nyolcéves kislány.

A brit rendőrség eddig összesen négy embert vett őrizetbe, hármat Manchesterben, egyet pedig a londoni Stansted repülőtéren. A gyanú szerint a repülőtéren elfogott férfi terrorcselekmény előkészítésében vett részt, és éppen Törökországba akart utazni. Az őrizetbe vettek között van Abedi 23 éves testvére is.