Hajtépés és verés járt, ha nem emlékezett az óvodai ebédre

-

Óvodásból már iskolás lett az a kisfiú, akit évekig megalázott és vert édesanyja és annak élettársa, és még akkor is otthon hagyta őt a gyámhatóság, csak a szülői felügyeleti jog került az apához. Az anya és élettársa ellen kiskorú veszélyeztetése miatt vádat emelt az ügyészség.


A gyámhatóság hosszú évek után vette védelembe azt a most 11 éves kisfiút, akit anyja és annak élettársa óvodás kora óta neveltek közösen, és akit kíméletlenül büntettek apróságokért, ütöttek-vertek, érzelmileg elhanyagoltak és rendszeresen megaláztak.

A védelembe vétel még nem jelenti azt, hogy a gyereket – szakszóval – kiemelik a családból. Védelembe vétel esetén a hatóság csak felügyeli, hogy mi történik vele. A konkrét esetben a szülői felügyeleti jog került az édesapához, akinél a gyerek korábban is a nyári szüneteket töltötte, és ahonnan, az ügyészség közleménye szerint „nem akart hazamenni, nála nyugvást talált”. A közleményből az nem egyértelmű, hogy a gyermek jelenleg hol él.

Az anya és élettársa veréssel, pofozással, hajtépéssel büntették a gyereket apróságokért is. Megverték, ha nem emlékezett, mi volt az ebéd, gyakran nem kapott enni, nem játszhatott, bezárták, és nem voltak könyvei vagy játékai sem. A nevelőapa véleménye szerint ez „csak a gyermek makacsságának megtörése érdekében” történt. A szigor miatt a kisfiú dadogni kezdett, éjszakánként bepisilt, ami miatt megszégyenítették. A helyzet tovább romlott, amikor a gyerek iskolába került, amit menedéknek tekintett. A családgondozót be sem engedték a lakásba, és az anya a javaslat ellenére sem vette igénybe pszichológus segítségét.

A gyámhivatal 2013 decemberében vette védelembe a gyermeket, a bíróság pedig a szülői felügyeleti jog gyakorlására az édesapát jogosította fel. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség 2015 októberében kiskorú veszélyeztetésének bűntette és testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróságon.