Hajszálra egymástól Lorenzo és Rossi

Fotó: AFP / KAZUHIRO NOGI

-

A MotoGP spanyol menője 81 ezreddel happolta el a pole-t yamahás csapattársa, Rossi elől Japánban. A vb állása is roppant szoros.


Négy futam van hátra a MotoGP-világbajnokságból, a hétvégén Japánban versenyez a mezőny. Vb-címre már csak a két gyári Yamaha, Jorge Lorenzo és Valentino Rossi esélyes, tehát a csodagyerek, Marc Márquez nem fog zsinórban harmadszor is nyerni.


Már csak azért sem, mert Japánban törött kézzel, egy titániumlappal az alkarjában versenyez, az időmérő eredményén pedig látszik, hogy Lorenzo és Rossi számára van csak igazán tét.


Lorenzo közelít

Noha Lorenzo sem egészséges – egy edzésen kificamodott a korábban többször műtött válla –, eddig minden edzést megnyert a hétvégén, az időmérőn pedig hét tizedet lefaragott Andrea Dovizioso tavalyi körrekordjából. Az 1:43.790 perc parádés idő, de Rossi is csak 81 ezreddel maradt el tőle. Rossi számára kulcskérdés volt a jó rajthely, máskülönben Lorenzo meglép a futam elején, és nem ad győzelmi esélyt a többieknek, ahogy a legutóbbi, aragóniai futamon is tette.


Márquez 0.426, Dovizioso 0.532 másodpercet kapott Lorenzótól. A magyar idő szerint vasárnap reggel hétkor kezdődő versenyen Lorenzót elvben zavarhatná a sérülése, ám ő fordítva van bekötve, és csak elszántabbá teszi a fájdalom: 2008-ban, még újoncként, mindkét bokája törött volt, mégis negyedik lett a Kínai GP-n, míg két éve Hollandiában motorra ült mindössze néhány órával az után, hogy egy fémlemezzel rögzítették a frissen eltört kulcscsontját. Majdnem elfelejtettük: ötödik lett akkor.

Ezek után egy vacak ficam biztosan nem fog ki rajta most vasárnap, inkább Rossinak kellene kitalálnia valamit, miután már csak 14 pont az előnye összetettben. Ha a rajtsorrend lesz a befutó sorrendje is, Rossi előnye kilenc pontra csökken (283 pont vs. 274).

Az időmérő előtti szabadedzésen csúnya balesetet szenvedett Alex de Angelis: mint később kiderült, eltört több bordája, három csigolyája, és néhány csontja is. Az állapota jelenleg stabil.


A vasárnapi versenyek

Digisport 2
4.00: Gyorsaságimotoros-vb, Japán Nagydíj, Moto3, futam
5.10: Gyorsaságimotoros-vb, Japán Nagydíj, Moto2, futam
6.50: Gyorsaságimotoros-vb, Japán Nagydíj, MotoGP, futam