Hajsza a terroristák után: több halott, újabb tűzpárbaj Párizsban

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

  • 4:30-kor a rendőrség antiterrorista akciót indított Párizs egyik kerületében, ahol a pénteki merényletek még szökésben lévő gyanúsítottjai barikádozták el magukat egy lakásban.
  • Legalább félórás tűzpárbajt követően reggel 7 óra után, majd 9 óra körül újabb robbanásokat és lövéseket lehetett hallani a kerületben.
  • Szerda délelőtt úgy tudni, 2 vagy 3 terrorista meghalt, néhány embert őrizetbe vettek, 5 rendőr és egy járókelő megsérült.
  • A halottak között van egy eddig nem ismert feltételezett terrorista, egy nő, aki felrobbantotta magát.
  • Az akció eredetileg azért indult, mert a rendőrség tudomására jutott, hogy Párizs üzleti negyedében terrortámadást terveznek – közölte a Reuters.
  • Nem sokkal dél előtt a rendőrség és a francia kormány bejelentette, hogy az akció véget ért.


A lövöldözés a rendőrök és a párizsi terrortámadások feltételezett tettesei között szerdán hajnali fél 5-kor kezdődött Párizs északi, Saint-Denis kerületében, ahol többen elbarikádozták magukat egy lakásban.


A Reuters szerint terroristák Párizs üzleti negyedében terveztek támadást, eredetileg emiatt indult a rendőrségi akció, és nem közvetlenül a pénteki merényletek miatt.Saint-Denis-t megszállta a rendőrség

Reggel fél 8 körül újabb öt vagy hat robbanás hallatszott a kerületben, majd 9 óra körül további lövések.

A rendőrség antiterrorista akcióját hajtott végre, amihez helikoptereket is bevetett. A rendőrség és a katonaság szinte megszállta az utcákat. A közlekedést leállították, a környéket lezárták, a lakókat pedig arra kérték, hogy maradjanak otthon. A kerület központjában az iskolák sem nyitnak ki szerdán.


Térkép az akcióról, közelben a pénteki merénylet egyik célpontja, a stadionTöbb terrorista után folyik a hajsza

A lakásban a feltételezések szerint legalább két-három terrorista bujkált: egyikük a pénteki véres párizsi támadássorozat főszervezője, Abdelhamid Abaaoud, akiről eddig úgy gondolták, hogy Szíriában van, másikuk az a férfi, aki a merényletekhez használt egyik autót és a terroristák szállásául szolgáló hotelszobát kibérelte, majd sikerült megszöknie, mert bár a francia–belga határ közelében igazoltatták a francia rendőrök egy autóban, két társával együtt továbbengedték.
  • A szerda kora délelőtti információk szerint 2 vagy 3 terrorista halt meg.
  • Egyikük egy nő, aki a testére erősített robbanó övvel robbantotta fel magát. Az ő szerepe a pénteki merényletekben egyelőre nem ismert.
  • 5 rendőr is megsérült, és feltehetően egy járókelő is.

Az akció még tart, sajtóértesülések szerint még valaki lehet a kiszemelt lakásban.Saint-Denis

Saint-Denis Párizs észak-keleti részén fekszik, a központtól mintegy kilométernyire. Itt található a Stade de France futballstadion is, ahol a pénteki vérfürdő idején három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát.

Párizson belül ebben a kerületben él a legtöbb bevándorló: 1999-ben csaknem 22 százalék volt az arányuk, és ebben nincsenek benne azok, akik már Franciaországban születtek. Saint-Denis-ben 2005-ben a 18 év alatti fiatalok 56,7 százaléka származott külföldről.


A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.