Hajráznak a külhoni regisztrálók, sőt, már szavaznak is

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

-

Március 22-ig, szombat délután négyig regisztrálhatnak azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni állampolgárok, akik részt szeretnének venni az április 6-i választásokon. A határon túli magyar politikai szervezetek segítségével a magyar kormány intenzíven ösztönözte a regisztrációt. Szombattól új fázisba érkezik a kampány: arra biztatják a regisztráltakat, hogy voksoljanak is. Néhány tucat embert biztatni sem kellett, ők már voksoltak is, igaz, az még nem derülhet ki, melyik pártra.


A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint március 20-ig több mint 228 ezer lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgár kérvényezte felvételét a levélben szavazók névjegyzékébe. Ebből az NVI már 188 ezer kérelmet hagyott jóvá. A külhoni magyarok március 22-e délután négyig regisztrálhatnak még. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a postai regisztrációs kérvényeknek eddig a határidőig be kell érkezniük, az internetes jelentkezés is ekkor jár le. (A levélben szavazóknak a voksolás lehetősége már meg is nyílt, az első két nap 47 levélcsomagot már meg is kapott az NVI.) A legtöbb regisztrációs kérelem Romániából érkezett, ez 98 ezer erdélyi magyar kettős állampolgárt jelent. Második helyen a vajdasági magyarok állnak közel 28 ezer regisztrálóval. 79 ezer regisztráló pusztán az e-mail címét adta meg értesítési címként, így nem tudhatjuk, hová valósiak, de jelentős részük valószínűleg szintén a két említett ország lakosa lehet. A kettős állampolgárságot tiltó országokból – Ukrajna, Szlovákia, Ausztria – alig négyezren regisztráltak, amit a potenciális szankciók magyarázhatnak.

Felgyorsult a regisztráció

Bár a postai regisztráció lehetősége már tavaly augusztusban megnyílt, az interneten keresztül pedig november 1-jétől lehetett jelentkezni a levélben szavazók névjegyzékébe, a folyamat igazán mégis januártól gyorsult fel. 2014. január elsejéig, fél év alatt 95 ezren regisztráltak, az azóta eltelt két és fél hónapban ez a szám duplájára nőtt. Köszönhető ez főként a januárban megindult regisztrációs kampánynak, amelyet a magyar kormány a határon túli alakulatok infrastruktúrájára bízott. Mint arról a VS.hu már korábban beszámolt, a legfontosabb erdélyi és vajdasági politikai tömörülések aktívan kivették a részüket a regisztráció lebonyolításában. Erdélyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) aktivistái, a Vajdaságban pedig a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) munkatársai személyesen keresték fel a potenciális szavazókat, az EMNT pedig regisztrációt népszerűsítő reklámokat is elhelyezett a romániai magyar online és nyomtatott sajtóban. A VS.hu kérdésére Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke elmondta, a Fidesz stratégiai partnerének számító szervezet több mint 80 ezer erdélyi kettős állampolgárt segített hozzá a regisztrációhoz. Január-február folyamán megérkezett a címzettekhez az a miniszterelnöki levél is, amelyben Orbán Viktor szintén arra buzdította a kettős állampolgárokat, kérvényezzék felvételüket a választási névjegyzékbe.

Marad a kampány, csak másképp

A regisztráció önmagában még nem jelent szavazást is, azaz azt, hogy az érintettek valóban célba is juttatják a voksukat tartalmazó levlélcsomagot. Ezzel kapcsolatban Sándor Krisztina a VS.hu-nak úgy nyilatkozott, az EMNT irodahálózata felkészült az elkövetkező két hétre is. Rendkívüli, hosszabbított nyitva tartás mellett várják azokat a polgárokat, akik segítségre szorulnak a levélcsomagban található azonosító nyilatkozat kitöltésében. Helyi kapcsolatemberek és az egyházak segítségével vidéken is el szeretnék látni ugyanezt a funkciót. Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a levélcsomagok célba juttatásában is részt vesz-e a szervezet. Tavaly nyáron nagy felhördülést okozott az NVI elnökének, Pállfy Ilonának azon kijelentése, amely szerint a levélcsomagokat bárki leadhatja a külképviseleteken, akár egy egész faluét is összegyűjtheti egy ember, és bedobhatja a külképviseleten elhelyezett speciális urnába. Akkor sokan a visszaélések lehetőségére hívta fel a figyelmet.

Biztos-e a biztonság?

Úgy tűnik ez a felháborodás nem okozott különösebb változásokat, az EMNT ügyvezető elnöke a VS.hu-nak elárulta, ők igenis segítőkészen fogadják a lezárt leveleket, és eljuttatják azokat valamelyik romániai külképviseletre. Ez továbbra is aggályosnak tűnik, hiszen veszélybe kerülhet a választási folyamat titkossága, sőt még az is megtörténhet, hogy a csomagokat összegyűjtő személy csak a számára szimpatikus szavazatokat juttatja célba, a többit pedig megsemmisíti vagy kicseréli. Ami a levélcsomagok biztonságát illeti: a szavazatot tartalmazó levél egy névtelen borítékban van, ez a boríték pedig egy másik, nagyobb borítékban, a személyazonosság igazolására szolgáló nyilatkozattal együtt. Könnyen belátható, hogy ez így nem alkalmas a csalás megakadályozására, és bármennyire is jóhiszeműen állunk a dologhoz, ezeket a fenntartásokat sem a Nemzeti Választási Iroda, sem pedig a csomagok összegyűjtésében segédkező határon túli magyar szervezetek nem tudják eloszlatni. Március 22-től egyébként a külhoni magyarok saját szavazatukat postán is eljuttathatják az NVI címére, csak arra kell vigyázniuk, hogy a küldemény a választást megelőző nap végéig, azaz április 5-e éjfélig megérkezzen Budapestre. Ellenkező esetben a választás napján felkereshetik a közelükben lévő magyar külképviseletet, illetve Magyarország több városának szavazókörzeteit is. A negyedik, kevésbé hivatalos és biztonságos mód pedig, ha rábízzák szavazatukat a gyűjtéssel foglalkozó szervezetekre.