Hajót hajtogatnak a tüntetők a nemzeti konzultáció papírjaiból

-

Eddig 1600-an jelezték vissza a nemzeti konzultáció ellen meghirdetett demonstráció Facebook-oldalán, hogy részt vesznek az este fél hétkor kezdődő tüntetésen. A MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport) által szervezett megmozdulás a Deák téren kezdődik, majd a Dunánál folytatódik, végül a Parlament mellett, a Duna-parton fejeződik be.


A tüntetésen, amely azzal fog zárulni, hogy mindenki felhasználhatja a saját konzultációs papírját egy kishajó hajtogatására, felszólal majd egy afgán menekült, Kőszeg Ferenc, volt országgyűlési képviselő, a Magyar Helsinki Bizottság nevű emberi jogi szervezet alapítója, és Barna Margit, a MigSzol tagja.


A bevándorlásról és a terrorizmusról szóló, egymilliárd forintba kerülő nemzeti konzultáció darabjaiból hajtogatott hajókba mécseseket helyeznek a tüntetők, de azokat végül nem engedik a Dunára. A környezetszennyezést, a szemetelést elkerülve csupán egy hajó kerül a vízre, a többit a parton rakják le.


A MigSzol kiemeli Facebookon, hogy a konzultáció egy xenofób propaganda, amelyre bárki rájön, aki elolvassa.


Sorozatosan megsérti az etikus közvélemény-kutatás szabályait, elfogult válaszlehetőségeket tartalmaz, aláássa a demokratikus döntéshozatalt, és az a célja, hogy növelje a félelmet és az idegenellenességet a magyar társadalomban a migránsok hamis megvádolásával” – írják.


A manipulált kérdéseket tartalmazó nemzeti konzultáció elleni tiltakozásra szólított fel a Magyar Helsinki Bizottság is, ők azt tanácsolják, hogy akik nem értenek egyet az idegenellenes és a menekülteket hibáztató propagandával, üresen küldjék vissza a borítékot a Miniszterelnökségnek.