Hajós András megmondta, kiket kéne támogatni Ákos helyett

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Az énekes-műsorvezető a Telekomnak írt nyílt levelet.


Hajós András nyílt levélben fordult a Telekomhoz, amelyben elismeri, hogy Ákos rengeteg munkával jutott el oda, ahol most tart, de örül annak, hogy nőkről tett megjegyzései miatt szerződést bontott vele a telekommunikációs cég.


A zenész aztán arról ír, hogy szerinte Ákost, valamint más „sikeres előadóművészeket, Kossuth-díjasokat, kereskedelmi tévéseket, politikusok és üzletemberek negyvenpluszos barátait nem kell támogatni”, helyettük inkább a tehetséges fiatalokat kellene.


Talán sokunknak tetszene, ha a történet nem ott érne véget, hogy ki nem kap, hanem, hogy ki igen! Az Ákos alól felszabadult pénznek most hírértéke van, jó lenne végigvinni a sztorit…

– írta Hajós, véleménye szerint ugyanis ebből az összegből zenekarok százai indulhatnának el pályán.


A teljes levelet a cikk alján olvashatja.

A Telekom és Ákos közti vita utórezgéseiről itt írtunk, a kormány ezt követő lépéseiről pedig itt.


Tisztelt Telekom Magyarország!

nyílt levél

Nagy örömmel olvasom, hogy felmondták Ákossal kötött támogatói szerződésüket!

Örömöm nem káröröm. Bár sem zenei, sem világnézeti értelemben nem vagyok Ákos híve, mint szórakoztatóipari kollégája, tisztában vagyok azzal az elvitathatatlan mennyiségű munkával, amivel évek alatt azzá lett, aki.

Örömöm annak szól, hogy egy nagyvállalat végre a gyakorlatban is megmutatja, hogy pénzügyi támogatása nem csak jófejségbe bújtatott önreklám vagy kormányzati kapcsolattartás lehet, hanem valódi értékválasztás. Sokunk ebbéli öröme azonban akkor lenne teljes, ha látnánk, hogy kit, kiket támogat a Telekom Magyarország az így felszabadult összegből?

Szerintem nem tiszta a közvélemény előtt, hogy Önök most Ákosban, a támogatott művészben, vagy Ákosban a reklámfelületben csalódtak? Ha kötekednék, kérdezhetném, hogy a szólás szabadsága szerinti magánvéleményétől miért is lenne rosszabb reklámfelület egy művész? Kérdezhetném, hogy amennyiben emberileg lett vállalhatatlan, akkor miért csak most?! De nem akarok kötekedni, számoljon el mindenki magával. Bárhogy is, ez az Önök vállalatának belső ügye, nem ránk tartozik, és nem is ezért írom ezt a nyílt levelet.

Nem személyes ízlésem alapján, mégis úgy gondolom, hogy Ákosnak sosem is járt volna Önöktől támogatás. Ismét hangsúlyozom, nem ízlésem alapján gondolom ezt, hanem éppen Ákos sikeressége miatt. Szerintem sikeres előadóművészeket, Kossuth-díjasokat, kereskedelmi tévéseket, politikusok és üzletemberek negyvenpluszos barátait nem kell támogatni - azokkal reklámszerződést lehet kötni. Szerintem támogatni a tehetséges magyar fiatalokat kell.

Nem kétlem, hogy számos programjukban forintmilliókkal támogatnak nemes ügyeket, ez meg egy reklámszerződés volt. De kérem, ne bújjanak most könyveléstechnikai kifejezések mögé. Most, amikor éppen ki mertek onnan lépni! Talán sokunknak tetszene, ha a történet nem ott érne véget, hogy ki nem kap, hanem, hogy ki igen! Az Ákos alól felszabadult pénznek most hírértéke van, jó lenne végigvinni a sztorit…

Önök tettek egy fél lépést, és sokan kíváncsian várjuk, hogy merre indulnak. Kérem, hogy az “ezt nem” gesztusa mellé, tegyék oda az “helyette ezt” voksát! Magyarországon számos olyan fiatal tehetség, zenekar és előadó van, akik megérdemelnék a támogatást. Ekkora összegből fiatal zenekarok százai indulhatnának el a pályán, olyanok, akik még nem rendelkeznek semekkora hátszéllel, akikkel szemben még nem állnak nézőtömegek - igaz, kormányok se mögöttük. Most értük tehetnének valami nagyon fontosat, s rajtuk keresztül a Magyar popzenéért! Kérem keressék meg őket! Ha már támogatnak ilyeneket, annál jobb, de akkor adják oda nekik az Ákosra szánt pénzt. Kérem továbbá, hogy ne essenek abba a hibába, hogy a befutott sztárok, magas kattintottságú internet-üstökösök között keresgélnek. Kérem engedjék meg a hazai popszakmának, hozzáértő zenészeknek és tanároknak hogy segítsenek, mutassanak olyan fiatalokat, akik érdemesek a támogatásra.

Üdvözlettel,

Hajós András
Budapest, 2015. december 17.