Hajókatasztrófa: sokan a raktérben vesztek oda

Fotó: MTI/MTVA / Francesco Arena

-

Olasz lapok nyilvánosságra hozták az egyik bangladesi túlélő beszámolóját, eszerint 950-en utaztak a vasárnapra virradó éjjel szerencsétlenül járt hajó fedélzetén, de az embercsempészek sokakat zártak a hajó rakterébe. Rendkívüli uniós csúcs jöhet a bevándorlók tragédiája miatt.


A hétvégi földközi-tengeri hajókatasztrófa egyik túlélője, egy bangladesi férfi olasz sajtójelentések szerint azt mondta a szicíliai hatóságoknak, hogy 950-en voltak a szerencsétlenül járt hajó fedélzetén, köztük 40-50 gyermek és körülbelül 200 nő.

A hatóságok eddig azt feltételezték, hogy a líbiai partoktól mintegy 110 kilométerre szerencsétlenül járt hajón körülbelül 700-an tartózkodtak.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök vasárnap este azt mondta, hogy a tragédiának 28 túlélője és 24 biztos halottja van, a többieket eltűntként kezelik.

A bangladesi túlélő - akit egy cataniai kórházban kezelnek - arról is beszámolt, hogy az embercsempészek sok menekültet bezártak a raktérbe, és megtiltották nekik, hogy a fedélzetre menjenek.

A menekülteket szállító hajó vasárnapra virradó éjszaka borult fel, egyelőre nem tudni, mitől. A baleset helyszínén nagyjából 5000 méter mély a tenger, így lehetséges, hogy számos holttest soha nem fog előkerülni.

Rendkívüli EU-csúcs jöhet

Közben az illegális bevándorlásnak szentelt, rendkívüli európai uniós csúcsértekezlet összehívását fontolgatja Donald Tusk, az EU-tagországok állam- és kormányfőit magában foglaló Európai Tanács elnöke. Több uniós tagállam vezetője is jelezte, hogy támogatná egy csúcsszintű találkozó megrendezését. Matteo Renzi olasz miniszterelnök azt mondta, hogy hétfőn máltai kollégájával, Joseph Muscat miniszterelnökkel egyeztet, és egy héten belül szeretne rendkívüli EU-csúcstalálkozót összehívni. Hasonlóan nyilatkozott a spanyol kormányfő, Mariano Rajoy is. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap szintén arra kérte az európai országokat és az EU-t, hogy tegyenek lépéseket a hasonló esetek megelőzéséért.