Hajókat kér Görögország az EU-tól, hogy visszaküldhesse a menekülőket

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

Görögország az uniós határőrizeti ügynökségtől, a Frontextől szeretne hajókat kapni, hogy visszaküldhesse Törökországba azokat a migránsokat, akik nem jogosultak menekültstátusra. Nikosz Kociasz görög külügyminiszter szerint körülbelül száz vízi járműre lenne szükség,


Tavaly mintegy 850 ezren keltek át az Égei-tengeren Törökországból Görögországba. Jelenleg a Frontex 15 hajóval segíti a görög parti őrség munkáját.

Közben a görög–török szárazföldi határnál tiltakozók azt követelték, hogy Athén könnyítse meg a migránsok belépését Törökországból a szárazföldön.
A mintegy 200 kilométer hosszú görög–török határ túlnyomó részén az Évrosz (vagy törökül Meric) folyó természetes határt képez, ám mintegy 12 kilométernyi szakaszon szárazföld, ahol korábban aknamező volt, jelenleg viszont kerítés állja útját a migránsoknak. A tiltakozók azt kiabálták, hogy a kerítés miatt fulladnak a tengerbe a menekültek.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet görögországi munkacsoportjának vezetője szerint biztonságos és törvényes átkelőhelyet kellene létrehozni a szárazföldi határon. A görög migrációügyi miniszter szerint viszont a szárazföldi határon nem oldható meg a tömeges ellenőrzés.