Hajléktalanszállón halt meg Conchita, a legkitartóbb amerikai tüntető

-

80 éves korában meghalt a világ talán legismertebb tüntetője, Concepción Martín de Picciotto, becenevén Conchita, aki évtizedeken át tiltakozott az atomfegyverek ellen a washingtoni Fehér Ház mellett, ahol tanyát is vert magának.


A The Washington Post szerint az amerikai elnökök szomszédjaként is emlegetett idős asszonyt, akinek korát nyolcvan évre becsülték, egy hajléktalanszállón érte a halál hétfőn.


A spanyol nő Ronald Reagan elnöksége idején kezdte nukleáris fegyverek elleni rekordhosszú demonstrációját, amelyet télen-nyáron, esőben-hóban is folytatott. 1981-ben jelent meg a Fehér Ház előtt, ott élt és tüntetett 35 éven át.Spanyolországban, a galiciai Vigóban született, 1960-ban ment New Yorkba, ahol titkárnőként kapott munkát a spanyol kereskedelmi képviseleten. Később hozzáment egy amerikai olasz férfihoz, akinek felvette a nevét, és akivel örökbefogadott egy kislányt. A férjével való konfliktus és az vitte először Washingtonba 1979-ben, hogy el akarják választani a lányától. Segítséget akart szerezni a politikusoktól, hogy visszaszerezze a gyereket, de nem járt sikerrel.

Ekkoriban ismerte meg az atomfegyverek elterjedése ellen harcoló aktivistát, a Pennsylvania sugárúton, az elnöki hivatallal szemben sátorozó William Thomast, és úgy döntött, csatlakozik hozzá. Több mint három évtizeden át tüntetett, még a férfi 2009-ben bekövetkezett halála sem szegte kedvét. Ünnepelt személyiséggé vált az amerikai főváros lakói és a Fehér Házhoz látogató turisták körében.

Az évek során többször őrizetbe vették, „hazafias” járókelők megverték, és az időjárás se kímélte: bőrén mély barázdákat vájt a sokszor mínusz 20 fokos hideg, arcán fagyások nyomai éktelenkedtek. Soha senkivel sem elegyedett szóba a Fehér Ház lakói közül. Gyakran beszélgetett ellenben a turistákkal, akik olykor odacsúsztattak neki egy-egy dollárt.