Hajdú-Bihar, jobbra messze

-

Ki nyeri a Hajdúságban a választást? Nézze meg választási térképünk! Keresse ki saját választókerületét!


Hajdú-Bihar 1.

E debreceni választókerület területe jórészt a korábbi 01-es és a 02-esre épül. A választópolgárok száma itt meghaladja a 80 ezret. Az ország egyik legiskolázottabb része (annál több diplomás, mint itt, csak néhány fővárosi és egy Pest megyei kerületben van). Erre magyarázat, hogy a városban működik az ország egyik legnagyobb egyeteme. Jóllehet ez kampány szempontból nehezen értelmezhető, hiszen az adat csak azt mondja, hogy a népszámlálás pillanatában éppen ennyien laktak ebben a választókerületben, ami az egyetemisták esetében nem jelenti azt, hogy itt is szavaznak. Ismerkedjen meg jobban a jelöltekkel és a körzettel! Tovább a választási térképre!

Hajdú-Bihar 2.

Talán ennél a választókerületnél a legkisebb a változás Hajdú-Biharban (nagyrészt a „régi” 01. és 03 egy része) – mintegy 10 ezerrel nőtt a választópolgárok száma. Ez is „értelmiségi” kerület, a munkanélküliek aránya jóval 10% alatt van. Magát kisebbséginek valló állampolgár kevesebb, mint 2 ezer él a körzetben. 1998 óta minden választást Pósán László (jelenleg: FIDESZ-KDNP) nyert meg a korábbi 01-es kerületben. 2010-ben pl. már az első fordulóban győzött. Ismerkedjen meg jobban a jelöltekkel és a körzettel! Tovább a választási térképre!

Hajdú-Bihar 3.

FIDESZ-KDNP jelöltje tehát ismét Tasó László. Egyes vélemények szerint az ő érdekében került a 30 ezer (vélhetően többségében jobboldali) debreceni a választókerületbe, ugyanis a térség fejlesztési pénzeinek nagy része Nyíradonyba került az elmúlt években – ez pedig egyre kevésbé tetszik a többi településen. Ismerkedjen meg jobban a jelöltekkel és a körzettel! Tovább a választási térképre!

Hajdú-Bihar 4.

Vitányi István (Fidesz-KDNP) már az első fordulóban nyert (2002-ben is ő lett a körzet képviselője). A második helyen 21%-kal a Jobbik végzett, s az MSZP jelöltje csak harmadik lett 18%-kal (2006-ban még nyert). A Fidesz-KDNP ezúttal is Vitányi Istvánt indítja, aki a parlament több bizottságának is tagja. Az Összefogás jelöltje Varju László (DK), aki korábban az MSZP-ben politizált, s volt pl. frakcióigazgató is. 2011-ben lépett át a DK-ba. Ulics Erika ügyvéd a Jobbik képviselőjelöltje. Az LMP-é pedig Majoros Imre. Ismerkedjen meg jobban a jelöltekkel és a körzettel! Tovább a választási térképre!

Hajdú-Bihar 5.

Bodó Sándor, aki a megyei közgyűlés elnöke, illetve az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője is, ezúttal is indul a parlamenti helyért. Az Összefogás jelöltje Bangóné Borbély Ildikó (MSZP). Eredetileg óvónőként dolgozott, nádudvari, ám Kabán él. A közéletben gyermekei megszületése után kezdett részt venni. 2005-ben létrehozta az Összefogás a Sárréti Kistérségért Egyesület, amelynek képviselőjeként az itteni Roma Kerekasztal résztvevője. Most óvodapedagógusnak tanul, roma szakirányú képzésben. Az MSZP országos elnökségének tagja. Jelölt volt a 2011-es időközi választáson. Ismerkedjen meg jobban a jelöltekkel és a körzettel! Tovább a választási térképre!

Hajdú-Bihar 6.

E választókerület zöme is két korábbi másik része volt (08. Balmazújváros, 09. Hajdúböszörmény). A választópolgárok lélekszáma kissé meghaladja a 71 ezret. A rossz nyelvek szerint Balmazújvároshoz, csak azért csatolták, hozzá Hajdúböszörményt, hogy ellensúlyozzák a böszörményiek baloldali beállítottságát. Hajdúböszörményben az utóbbi négy választást a Fidesz jelöltje nyerte meg (előtte az MSZP, ill. az SZDSZ). Balmazújvárosban más a helyzet: háromszor győzött az MSZP, kétszer a Fidesz (2010-ben is), egyszer pedig az MDF (1990). 2010-ben mindkét korábbi választókerületben a Jobbik jelöltje végzett a második helyen, 20% feletti eredménnyel – több mint 5%-kal megelőzve az MSZP indulóját (egyikük 2006-ban nyert). Ismerkedjen meg jobban a jelöltekkel és a körzettel! Tovább a választási térképre!