Haitin bűncselekmény lesz a melegházasság

Fotó: AFP / ERIKA SANTELICES

-

Börtön és hatalmas pénzbüntetés jár a törvény megszegőinek.


Haiti szenátusa elfogadta a törvényjavaslatot, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az azonos neműek házasságát és a homoszexualitás népszerűsítését. A jogszabály három év letöltendő börtönbüntetést és mintegy 2 millió forintnak megfelelő pénzbüntetést helyez kilátásba azok számára, akik „tettesként, társtettesként vagy bűntársként” melegházasság „elkövetőivé válnak”.

Youri Latortue, a szenátus elnöke szerint minden szenátor ellenzi az azonos neműek házasságát, s bár jóllehet Haiti az alkotmány értelmében világi állam, mégis csak a vallásos emberek vannak többségben.

"Egy országnak ragaszkodnia kell az értékeihez és a hagyományaihoz. Külföldön ezt nem mindenki gondolja így, de mi itt, Haitin így vélekedünk" – mondta Latortue. Haitin az emberek többsége úgy véli, hogy a homoszexualitás "csak Nyugaton bevett gyakorlat".

A melegházasság kriminalizálása megerősíti a polgári törvénykönyv előírásait, mely szerint házasságot egy férfi és egy nő köthet. Emellett új szabályozás a karibi szigetországban, hogy az elfogadott jogszabály megtiltja a "homoszexualitást támogató minden megnyilvánulást és az erre való buzdítást".

A törvény homályos megfogalmazása aggasztja a haiti meleg közösséget. A törvény szerint csak a rendőrség és a bíróságok járhatnak el ilyen ügyekben, de az országban hivatalosan is bejegyzett két melegjogi szervezet naponta kap bejelentéseket támadásokról, a melegek sértegetéséről vagy megfenyegetéséről.

"Ez a megfogalmazás tiszta politika, és a politikusok nagyon jól tudják, hogy ez csak erőszakot és előítéletet fog szülni" – mondta Charlot Jeudy, a Kouraj melegjogi szervezet elnöke.

A szenátus után a javaslat a képviselőház elé kerül, ahol ugyan még nem tűzték napirendre a vitát, de szinte kétség sem fér ahhoz, hogy a javaslatot megszavazzák.