Hahó, facebookosok! Nagy változás jöhet adataik kezelésében

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az Európai Unió Bíróságán egy osztrák adatvédelmi aktivista panasza nyomán született ítélet alaposan megszívatja a nagy amerikai netes cégeket.


Tizenöt év után ítélt elégtelennek egy megállapodást az Európai Unió Bírósága (EUB). Az európai felhasználókat is kiszolgáló amerikai internetes cégek adatkezelését könnyebbé tévő Safe Harbour (Biztonságos Kikötő) egyezmény lehetővé tette, hogy az amerikaiak becsületszóra a saját országukban tárolhassák és dolgozzák fel az adatokat.

Az EU szabályozása szerint csak olyan országokban lehet EU-s állampolgárok adatait kezelni, ahol betartják az unió adatvédelmi szabályait. Az Európai Unió Bíróságának indoklása szerint az amerikai cégek – ígéretükkel szemben – „hajlamosak figyelmen kívül hagyni” ezeket a szabályokat, ha nemzetbiztonsági kérdések, a köz érdeke vagy az amerikai rendvédelmi szervek igényei kerülnek szóba. Magyarul, a Safe Harbour csak addig működik, amíg nem kell megvédeni azt.Az EUB Max Schrems osztrák joghallgató és aktivista panaszát követően kezdett vizsgálódni az ügyben. Schrems pedig az amerikai titkosszolgálatok Edward Snowden által kiszivárogtatott adatgyűjtési akciói miatt érezte aggályosnak a Safe Harbour egyezményt. Az aktivistának nem ez volt az első olyan ügye, amelyben az európai szabályozást figyelmen kívül hagyó amerikai cégekkel foglalkozott: korábban több sikeres panaszt tett a Facebook ellen.

Schrems ma már közleményben (PDF) is üdvözölte az EUB döntését. Úgy véli, fontos mérföldkő a digitális szabadságjogok védelmében a Safe Harbour egyezmény felfüggesztése. Az európai átlagfelhasználót szerinte nem fogja károsan érinteni a döntés, viszont hamarosan anélkül használhat internetes szolgáltatásokat, hogy közben megfigyelnék.


Mi történik most?

Az EUB szerint az ír adatvédelmi hatóságnak – Írországban van több amerikai cég európai leányvállalata, és ezek ellen tett panaszt Schrems – alaposan ki kell vizsgálnia Schrems panaszát, és ha úgy dönt, meg kell tiltania az ír leányvállalatnak, hogy továbbítsa a Facebook európai használóinak személyes adatait az amerikai szerverekre.

A Safe Harbour nem csak a Facebookot érinti, több ezer cég épített eddig arra, hogy az Egyesült Államokban kezelheti az EU-s ügyfeleik adatait. A Reutersnek nyilatkozó jogi szakértő szerint ezek a cégek most rohammunkában kereshetnek olyan megoldást, amellyel megoldják az EUB-döntés miatt fellépett problémát.